Crooswijkseweg

Crooswijkseweg

CR0003

De Crooswijkseweg is een winkelstraat waarover de meningen verdeeld zijn. Van gezellig tot saai, van racebaan tot ontmoetingsplek.

De Crooswijkseweg was ooit een plek waar rijke Rotterdammers een hofstede of buitenplaats lieten bouwen. Nu is het een winkelstraat waarover de meningen verdeeld zijn, van gezellig tot saai, van racebaan tot ontmoetingsplek. 

De winkel als ontmoetingsplek 
Aydin Kose is eigenaar van supermarkt Ali Baba, sinds 2007 te vinden tussen Kruidvat en snackbar Nieuw A-Fat. Gastvrijheid staat in deze winkel voorop. “Iedereen is hier welkom, wat je afkomst ook is. Ik verkoop een kilo gehakt alsof ik het zelf die avond in de keuken ga klaarmaken.” De winkel is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, ze komen volgens Aydin voor het contact én de goede producten.  

Klant Jaouad bevestigt dat. “Ik koop mijn vlees alleen maar hier.” Lachend: “De vorige keer kreeg ik bij de kip een gratis zakje lekkere kruiden, nu moet ik wel blijven terugkomen.” Volgens hem is de Crooswijkseweg prima voor de dagelijkse boodschappen, een functionele winkelstraat. “Ik woon hier aan de overkant. Het is hier chill. Ik kan alles krijgen wat ik wil en mis eigenlijk niks.” 

Net een racebaan 
Iets verderop aan de Crooswijkseweg praten we met winkeleigenaar Joop Voerman. We zoeken samen met hem naar een woord om zijn winkel te omschrijven. Joop: “Het is geen lampenwinkel, het is eigenlijk een winkel van alles.” De winkel bestaat al sinds 1931 en met zo’n 10.000 artikelen is de zaak uniek. “Maar,” zegt hij “tegenwoordig is het niet meer rendabel om zoveel artikelen te hebben.” Bij hem komen veel senioren uit de directe omgeving én Marokkaanse dames. 
Over de Crooswijkseweg is hij niet zo te spreken. “Het is hier een racebaan, zelfs met de drempels. Voor motoren zijn die drempels alleen maar een extra uitnodiging, worden ze lekker gelanceerd. Er wordt gehandeld in drugs en in de avond zie je veel jongeren rondhangen, die zorgen ook voor overlast.” Er is veel veranderd volgens Joop. “Vroeger was hier saamhorigheid tussen de winkeliers. Nu is er geen sfeer meer.”  

Een prima straat voor de gewone boodschappen 
Bij de Kruidvat spreken we klant Sali. Zij woont al twaalf jaar in de wijk en vindt dat je hier voor de gewone boodschappen prima terecht kunt. Ze mist wel diversiteit in het winkelaanbod: “Dat zorgt voor levendigheid. Ik mis de Wibra die hier ooit was. En een leuke plek om lekker uit eten te gaan.” Toch is ze positief over de Crooswijkseweg. “Ik voel me hier prima op straat en ga rustig nog even een ijsje bij Doppio halen aan het begin van de avond. Er is best wat sociale controle, dat geeft me een gevoel van veiligheid.” Ook is de weg volgens haar een plek van ontmoeting, waar veel mensen even een praatje maken met elkaar. 

Ik mis de Crooswijkse gezelligheid 
Dat laatste horen we ook terug van Primera klant Miky en van Marina, die af en toe bij Primera werkt. Miky: "Ik zou de straat omschrijven als gezellig en je hebt hier een goede bakkerij”. Marina vertelt: “Ik kom veel bekenden tegen op straat en in de winkels. Soms duurt het twee uur voordat ik weer thuis ben omdat ik dan overal heb staan praten.” De straat zelf mist volgens haar sfeer. Marina: “In een woord? Saai! Ik mis de evenementen die hier vroeger waren, zoals Sinterklaas optochten, echte Crooswijkse gezelligheid. Het is hier koud en grijs geworden. Minder grijs en meer roze, dat zou mooi zijn” zegt ze lachend. Ze is er tegelijkertijd nuchter over: “De wereld is veranderd, dus Crooswijk ook.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkCrooswijk
LocatieCrooswijkseweg, Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.