Conversatie Café

Conversatie Café

TW0011

Elke vrijdagochtend ontvangt Martha in het Conversatie Café vrouwen uit Tarwewijk

Elke vrijdagochtend ontvangt Martha in het Conversatie Café vrouwen uit Tarwewijk. Bij CultuurWerkplaats Tarwewijk gaan ze met elkaar in gesprek over praktische en alledaagse dingen, of delen ze persoonlijke verhalen. Zo oefenen de vrouwen Nederlands en hoopt Martha dat ze zelfverzekerder worden in het spreken van de Nederlandse taal. 

Praten in het Conversatie Café 
“Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen uiten”, zegt Martha. “Dat je verbaal of schriftelijk je mening kunt geven en voor jezelf kunt opkomen. Maar ook om te vertellen wie je bent, waar je vandaan komt en waar je voor staat.” Vanaf de start van het Conversatie Café is Martha betrokken als vrijwilliger. “Ik merk dat veel vrouwen die hier komen geen Nederlands durven te spreken. Ze zijn bang om fouten te maken en schamen zich daarvoor. Dat is jammer, want ze hebben zo veel leuke dingen om te vertellen. In het Conversatie Café gaan we met elkaar in gesprek en delen we ervaringen. Zo krijgen we ook inkijk in elkaars cultuur. Ook al komen we uit verschillende landen: onze levenservaringen zijn veelal hetzelfde en we hebben allemaal van alles meegemaakt.” 

Oefening baart kunst 
Martha werd voor de gesprekslessen gevraagd door Samira en Jamila die het Conversatie Café in 2019 zijn gestart. “We merkten dat er veel behoefte was om te leren hoe je in het Nederlands simpele gesprekken voert”, vertelt Samira. “Bijvoorbeeld hoe je een afspraak maakt bij de dokter, of hoe je een oudergesprek voert op school. Dit oefent Martha nu op een leuke manier met de vrouwen. Bij haar voelen zij zich vrij om te spreken en durven ze fouten te maken.” 

Van Goeree naar Tarwewijk 
In 2022 verhuisde Martha van Goeree-Overflakkee naar Tarwewijk. Voor een nieuw begin in haar leven, zoals ze zelf zegt. Toen Martha een nieuwe woning zocht had ze één wens: “Ik wilde ergens wonen waar ik de hele dag mensen zie. Dat heb ik hier gevonden. Ik hoef nooit meer op vakantie want ik heb alle kleuren, landen en nationaliteiten voor de deur.” Al die verschillende mensen hebben een inbreng waar Martha enorm van geniet. Dat kan muziek zijn, de geur van eten, of prachtige kleding. “De diversiteit in Tarwewijk vind ik het leukst. Dat miste ik op Goeree.” Martha voelde zich een buitenbeentje op het eiland. “Ik wilde ergens heen waar ik net zo kon zijn als de rest. Dat lukt in deze wijk. Hier kan iedereen zo gek zijn als dat hij zelf wil.” Martha heeft geen moment spijt dat ze in Tarwewijk is gaan wonen. “Tarwewijk heeft een ziel en dat zie je niet veel meer in een wijk.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieCillershoekstraat 1 3081 BA Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.