Cisca van Bommel

Cisca van Bommel

OMWD0007

Cisca woont haar hele leven in Oud Mathenesse en weet veel te vertellen over de historie van de wijk

De 69-jarige Cisca van Bommel woont al haar hele leven in Oud-Mathenesse, op hetzelfde adres. Ze kent de buurt op haar duimpje en weet veel te vertellen over het Serumpark dat ooit onderdeel was van een onderzoekscentrum voor dieren. 

Alleskunner 
Cisca’s carrière begon als fotograaf bij Diergaarde Blijdorp. Niet voor het publiek, maar voor het museum en de dierenartsen. In de loop der jaren werkte ze als systeembeheerder, journalist, maakte ze radio en podcasts en werkte als conciërge op verschillende scholen. Als journalist schreef ze ooit een artikel over het Serumpark. Het gebied was destijds onderdeel van de Rijksseruminrichting (RSI), het door professor Jan Poels opgerichte instituut dat onderzoek deed naar dierziektes en waar entstoffen werden geproduceerd. 

Onderzoekscentrum  
‘Het Serum’, zoals het RSI in de wijk werd genoemd, stond midden in de polder, vertelt Cisca. De huidige woonwijk is er later omheen gebouwd. Op het terrein werden allerlei dieren gehouden. “In het midden was een grote bak waar paarden liepen. Er was een koeienstal en er waren verblijven voor vossen die besmet waren met rabiës. Daar werd regelmatig bloed van afgenomen om een serum te maken tegen hondsdolheid.” 

Quarantainestation 
Het pand, dat nu de Professor Poelsflat heet, werd in 1931 opgeleverd en heeft tot in de jaren ‘70 dienst gedaan als onderzoekscentrum. In de jaren ‘80 werden de stallen afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Achter het Serumpark staat het kleine, stenen quarantaine-gebouw dat nog steeds wordt gebruikt door Diergaarde Blijdorp. “Samen met de twee witte villa’s en het hoofdgebouw is dit het enige wat er nog over is van de oorspronkelijke gebouwen van de RSI. Tegenwoordig is het het enige goedgekeurde quarantainestation in Nederland met een zogeheten BALAI-erkenning. Het is bedoeld voor dieren die afkomstig zijn uit niet-officiële instellingen zoals van particulieren of door de douane in beslag genomen dieren in de haven die in quarantaine moeten.” 

Geboren en getogen 
Over de wijk waar ze opgroeide kan Cisca een boek schrijven. Patricia Paay en haar zus Yvonne woonden in Oud-Mathenesse en ook Neelie Kroes groeide er op. Uiteraard heeft ze veel in de omgeving zien veranderen. “Vanuit mijn huis kon ik de Van Nellefabriek zien en de uitkijktoren van Diergaarde Blijdorp. Ik kon helemaal tot aan de Euromast kijken. Hoogbouw was er niet en de Spaanse Polder was nog open terrein.” De Franselaan, de hoofdweg in de wijk, zag er in die tijd ook heel anders uit met een kruidenier, bakker, melkboer en drogisterij Van Dijk. “Die man woonde met zijn vrouw en tien kinderen achter de winkel. Waar hij die mensen allemaal liet is me nog een raadsel.” En niet te vergeten: groenteboer Wim! “Bij Wim hoorde je altijd de gevleugelde uitspraak: Wilt u het even opschrijven? Mensen hadden toen weinig geld. Op vrijdag was het betaaldag, dus dan ging iedereen de groenteboer, de slager en de kruidenier betalen.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud Mathenesse Witte Dorp
LocatieOud Mathenesse, Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.