Chateau du Lac

Chateau du Lac

HvH0012

Chateau du Lac aan de rand van Hoek van Holland staat vol met bijzondere bouwwerken die gevuld zijn met voorwerpen uit vervlogen tijden

Landgoed Chateau du Lac ligt aan de rand van Hoek van Holland en staat vol met bijzondere bouwwerken. Piet van der Meer (77) stelt het landgoed op afspraak open voor publiek. Piet: “Mijn zoon Dennis bouwt alle gebouwen en ik vul ze met oude spullen. We kunnen allebei niet stilzitten.” 

Spullen gevraagd, vanaf 1920 
Piet verzamelt alles wat oud is en uit het Westland komt. Vooral voorwerpen uit kerken, oude scholen en scheepvaartkantoren. Voordat er weer ergens een pand wordt gesloopt, wordt Piet gebeld of hij nog ergens belangstelling voor heeft. Vrijwel altijd komt hij met iets thuis. “Met de voorwerpen wil ik graag een beeld geven van hoe mensen vroeger leefden in de streek.” 

Zelfgebouwd museum 
In Hoek van Holland heeft Piet altijd fresia’s gekweekt. Zijn zoon Dennis heeft het bedrijf inmiddels overgenomen, maar wilde vanuit zijn huis niet tegen de lelijke kassen aankijken. Dus bouwde hij van oude materialen schuren, torens en andere klassieke bouwwerken. Zo is nu bijvoorbeeld de muur van het voormalige Majella ziekenhuis, de voorgevel van een schuur. “Ik heb een heleboel dingen uit kerken en werven verzameld”, vertelt Piet. “Bijvoorbeeld dat torentje, dat komt van Gusto: een scheepswerf die veertig jaar geleden failliet ging. Dat torentje lag bij een boer in Schiedam. Mijn zoon heeft het toen opgehaald en het hier opnieuw opgebouwd.” 

Verzamelvirus 
Piet kan het niet laten om de gebouwen te vullen met voorwerpen uit vervlogen tijden. “Het verzamelen is echt een verslaving”, zegt hij. “Zoals mijn verzameling oude klokken, daar was ik altijd al gek op. Ik heb er inmiddels heel veel, van boten en uit verschillende kloosters. Sommige hangen, maar voor veel bellen heb ik nog geen plek om ze te kunnen luiden.” Veel mensen genieten van de mooie tuin, de gebouwen en de antieke spullen waar vaak een verhaal bij hoort. Het mooie chateau is ook een geschikte trouwlocatie. “Bij het meertje worden dan de trouwfoto’s gemaakt.” 

De Hoekse schatkist 
De naam ‘Chateau du Lac’ is zo’n twintig jaar geleden door een bezoekster bedacht en is een samenvoeging van kasteel (chateau) en Van der Meer (du Lac). Het museum is op afspraak te bezoeken, ook voor groepen van maximaal tien personen. Piet: “Laatst had ik wel een erg grote groep en kwamen er 45 mensen van De Zonnebloem. De helft van de groep heeft de rondleiding met een rollator uitgewandeld. Ik ontvang ook vaak dementerende mensen. Die herkennen hier veel uit hun jeugd.” 
 
Verboden terrein 
Piet komt oorspronkelijk uit De Lier, een dorp in de gemeente Westland. “Vroeger mochten wij niet eens naar De Hoek. Want in de strandtenten werd er in badpakken gedanst. Mijn vader zei dan: “De Hoek, dat is Sodom en Gomorra!” Als de cafés in De Lier om elf uur sloten ging het hele Westland naar Hoek van Holland. “Daar bleef het allemaal tot twee, drie uur open. Een hoop mensen hebben verkering gekregen in Hotel Amerika!” 

Westlanders en Hoekenezen 
“Er is een groot verschil tussen Westlanders en Hoekenezen”, zegt Piet. “In het dorp zie je veel opgeschoten op Rotterdam gerichte jongeren. Maar net buiten het dorp zijn het weer allemaal echte Westlanders.” Piet ziet De Hoek wel langzaam achteruitgaan. “Ze douwen vanuit Rotterdam veel probleemgezinnen hierheen. En tegenwoordig is de jeugd veel aan het feesten. Ze geven nergens om. Overal bier en troep!” Verder gaat het volgens hem wel goed met het dorp. “Het is een goedkope badplaats en je kan hier prima parkeren. Maar ze moeten het wel in de hand houden. Vorig jaar moest je opeens vijf euro betalen voor je fiets, maar mocht je de auto gratis parkeren. Da’s toch gek? Dat moet andersom. Want niemand ging z’n fiets nog stallen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieNieuwlandseduinweg 42, 3151 XJ Hoek van Holland
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://dehoekseschatkist.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.