Carlos Gonçalves

Carlos Gonçalves

DHSM0002

Carlos ziet kansen voor verbinding tussen de wijken Lloydkwartier, Schiemond en Coolhaveneiland.

Carlos Gonçalves woont al 20 jaar met zijn gezin in het Lloydkwartier. Carlos: “Het Lloydkwartier is een fijne rustige wijk om te wonen. Ik heb hier nog nooit een conflict of iets dergelijks meegemaakt. Het is kindvriendelijk, de kinderen kunnen overal spelen want de wijk is autoluw. We zitten dicht bij het centrum van Rotterdam, tegelijk heb je hier een dorpse sfeer.” 

Alles in de buurt  
Carlos ziet het dorpse terug in de omgang van bewoners met elkaar.We groeten elkaar op straat en ontmoeten elkaar in de winkel of bij de sportschool. Het plaatselijke Café Verhip organiseert eens per jaar een wijkfeest, met bandjes erbij en daar komt zo’n 80% van de mensen uit de wijk op af. We hebben ook alle voorzieningen in de buurt. Ik zie mezelf hier niet snel weggaan.” Het Lloydkwartier is een mix van nieuwbouw en historische gebouwen, waar de geschiedenis van de haven in terugkomt. Geweldig mooi, maar Carlos ziet het als een gemiste kans dat er bij de bouw en renovatie geen rekening is gehouden met de klimaatproblematiek. “Overal is steen en beton, de wijk moet hoognodig vergroenen. Maar dat zijn totaal andere uitdagingen dan waar Schiemond en Coolhaveneiland voor staan.”  

Grote verschillen
Carlos komt regelmatig in de aangrenzende wijken Schiemond en Coolhaveneiland en ziet er grote verschillen met het Lloydkwartier. “Dat deze wijken samen met Historisch Delfshaven onder dezelfde wijkraad vallen is opmerkelijk, het lijkt vooral een geografische clustering. In het Lloydkwartier wonen mensen met hoge inkomens en het grootste deel van de wijk bestaat uit koopwoningen. Veel mensen die hier wonen werken in de zorg, we zitten ook dichtbij het Erasmus natuurlijk.” De uitdagingen in Schiemond en Coolhaveneiland liggen in eerste instantie op sociaal vlak. “Schiemond bestaat voor zo’n 80% uit sociale huurwoningen. Qua bevolkingssamenstelling en problematiek zijn Schiemond en Coolhaveneiland wel vergelijkbaar met elkaar. Er wonen veel mensen die in een kwetsbare positie zitten. Dat geldt voornamelijk voor Schiemond, maar ook zeker voor een groot deel van Coolhaveneiland. Er is veel armoede achter de voordeur en er zijn mensen die zich in een sociaal isolement bevinden.” Van oudsher zitten er veel opvangcentra in Coolhaveneiland. Carlos: “Mensen die vanuit daar doorstromen naar een eigen woning blijven vaak in de wijk wonen. En Schiemond is in 2008 en 2012 bestempeld tot de meest kindonvriendelijke wijk van Nederland. Het Verwey-Jonker Instituut heeft daar onderzoek naar gedaan. In het onderzoek werd er gekeken naar de cumulatie van risicofactoren zoals werkeloosheid, armoede, criminaliteit etc.” 

Een slechte zaak 
Carlos heeft niet het idee dat er veel is veranderd de afgelopen jaren. Hij vraagt zich af of de gemeente inmiddels een correctie heeft gedaan op de monitoring van dit gebied. Want: hoe slechter je scoort op de gemeentelijke monitor, des te meer steun je krijgt van de gemeente. “Als het Lloydkwartier daarin wordt meegeteld haalt dat het gemiddelde omhoog en krijgen Schiemond en Coolhaveneiland minder aandacht. Een slechte zaak, want daardoor krijgen de wijkbewoners niet de steun die ze nodig hebben.” 

Infrastructuur voor cultuur 
Carlos mist de verbinding tussen de drie wijkdelen, maar ziet wel kansen voor de toekomst. “Helaas gaan ze het Lloyd Mulitplein volbouwen heb ik begrepen. Dat plein ligt centraal tussen alle delen en had echt beter benut kunnen worden. Coolhaveneiland en het Lloydkwartier waren bedoeld als creatieve broedplaats voor de audiovisuele sector. Dat is deels ook zeker gelukt. Er ligt een infrastructuur voor cultuur, denk aan de sportvelden bij het Lloyd Multiplein, Podium Grounds, FunX, Rijnmond enzovoorts. Als daarop beter ingezet gaat worden, dan biedt dat kansen voor ontmoeting en meer sociale cohesie. Dat kan echt een verandering teweegbrengen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDelfshaven-Schiemond
LocatieLloydkwartier, Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.