Café The Hide Away

Café The Hide Away

IJ0001

Café The Hide Away is een thuis voor elke Feyenoordsupporter

Café The Hide Away, vlak bij De Kuip, is één van de oudste Feyenoordcafé ’s in IJsselmonde. De bruine kroeg hangt vol met vaantjes, vlaggen en voetbalrekwisieten van de club van Rotterdam-Zuid en is een belangrijk verzamelpunt voor supporters en bewoners. 

Supporters in hart en nieren 
Vanaf de start van de zaak, zo’n 38 jaar geleden, is The Hide Away een Feyenoordcafé geweest: een echt familiebedrijf dat wordt gerund door het gezin De Kreek. “Toen ze het café startten hadden mijn ouders al horeca-ervaring”, vertelt dochter Sylvia die nu met haar broer Rob de zaak runt. “Mijn vader stond achter de bar bij de lokale amateurclub IJVV de Zwervers waar mijn moeder in de keuken werkte.” Al tientallen jaren komen in The Hide Away Feyenoordsupporters uit het hele land én daarbuiten. Vooral met het Engelse Sunderland AFC heeft het café een sterke band. “Feyenoord en Sunderland kun je zien als één familie. Maar laatst kwamen er mensen van Celtic FC uit Glasgow op bezoek. Toen moesten er een aantal vaantjes uit het café worden gehaald. Want ja, dat kon niet naast elkaar”, lacht Sylvia. 

Trots op de club 
Het Feyenoordgevoel leeft in IJsselmonde. De dag voor elke wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax steekt een groep supporters vuurwerk af op de dijk om hun club een hart onder de riem te steken. “Het maakt niet uit of ze dan thuis of uit spelen, het is traditie.” Voor en na elke wedstrijd van Feyenoord is The Hide Away het verzamelpunt voor supporters en wijkbewoners. “Vlak voor de wedstrijd is het hier hartstikke druk en staan mensen zelfs buiten. Als de wedstrijd begint is het zo goed als leeg: iedereen zit dan in De Kuip. Na afloop komen ze weer terug.” Sylvia ziet dat het steeds drukker wordt in het café, vooral omdat er steeds meer jongeren komen. “Waar ze vandaan komen weet ik niet, maar het worden er steeds meer. Daar zijn we hartstikke blij mee!” 

Huiskamergevoel 
“De gasten, waarvan er veel al heel lang in het café komen, zijn een soort verlengde van je familie”, vertelt Sylvia. “Dit café is niet alleen ons werk; het is ook het sociale dat telt. Als het druk is kan de sfeer er goed in zitten. Andere dagen is het wat rustiger als een gezellige huiskamer.” Elke dinsdagavond komt een vaste groep mensen samen eten en om de week komt een plaatselijk dartteam over de vloer. Andere dagen spelen ze spelletjes in het café of organiseren ze karaoke. Sylvia neemt als een soort ‘moeder Teresa’ jongeren en studenten uit de buurt onder haar hoede. “In een van de studentenhuizen zit nu een meisje uit Estland. Voor haar ben ik haar ‘Dutch mother’. Iedereen wordt hier gewoon opgenomen, of je nu in je trainingspak of in je werkkleding loopt. Mits je je gedraagt, natuurlijk.” Rob en Sylvia zorgen samen voor de gastvrije en warme sfeer in The Hide Away. “Ik heb een meer serieuze kant en m’n broer is de lolbroek van ons twee. Dat werkt goed samen.” 

Geen ‘ons-kent-ons-gevoel' 
Hoewel er genoeg sfeer is in het café mist Sylvia wat gezelligheid in de wijk. Om dat te creëren hebben Rob en Sylvia in het verleden verschillende activiteiten georganiseerd op het Kreekplein. Zoals rommelmarkten, muziekoptredens en andere festiviteiten. “Er wonen hier allerlei verschillende mensen, maar gek genoeg komen ze niet als hier iets wordt georganiseerd.” Om het Kreekplein vorm te geven en levendiger te maken, is ze in gesprek met de wijkmanager. Ook om zaken als zwerfafval en hardrijden bij de gemeente onder de aandacht te brengen. “Ik hoop dat we daar iets mee kunnen. Anders wordt het hier een racebaan en dat is gevaarlijk.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkGroot en Oud IJsselmonde
LocatieKreekplein 5 3079 AB Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.