Café Gezellig bij Norge

Café Gezellig bij Norge

KAW0004

Het voormalige Café Norge is omgetoverd van een bruine kroeg tot een gastvrij café in Scandinavische stijl

In september 2022 werd Uchee Igbonugo eigenaar van het voormalige Café Norge. Samen met zijn broer toverde hij de bruine kroeg om tot een gastvrij café in Scandinavische stijl. Bij het nieuwe Gezellig bij Norge komen buurtbewoners en toeristen samen.  

Eigen plek voor Noorse zeelui 
Zeventig jaar geleden werd Café Norge door de Noorse ambassade geschonken aan de Noorse zeelieden die op Katendrecht aan wal kwamen. De buurt stond bekend om haar vele cafés waar elke bevolkingsgroep wel een eigen stamkroeg had. Zo hadden de Italianen, Filipijnen en Chinezen een eigen café, maar voor de Noren, die bekend stonden om hun dronken vechtpartijtjes, was nog geen plek. De komst van Café Norge bracht meteen rust in de wijk. Sinds september 2022 is de kroeg in handen van Uchee Igbonugo die het omdoopte tot Gezellig bij Norge. 

In Scandinavische sferen 
Het café heeft een rijke historie. Niet alleen Kapenezen, maar ook toeristen komen er een drankje doen. “Je ziet hier oude bewoners van Katendrecht, maar ik heb ook een aantal gasten uit Noorwegen die hier geregeld komen”, vertelt Uchee. “Voor mensen die op het ss Rotterdam logeren is dit het eerste horecapunt dat ze zien.” Na de overname heeft Uchee samen met zijn broer veel aan het café verbouwd. “Het was eerst een bruin café, maar met frisse kleuren en andere materialen hebben we het Noorse gevoel teruggebracht. Het heeft nu een gezellige, Scandinavische sfeer.” 

Verandering is goed 
Uchee heeft op Katendrecht veel zien veranderen. “De wijk bestond vroeger voornamelijk uit een industrieterrein en havens. Nu worden er aan de lopende band nieuwe woningen gebouwd. Dat gebeurt nu eenmaal in wereldsteden.” Uchee heeft altijd vertrouwen gehad in zijn wijk. “Ik heb flink geïnvesteerd in mijn buurt waardoor ik zelf heb ervaren dat er mogelijkheden zijn om te groeien. Ik heb altijd gezien dat de wijk potentie heeft. Tien jaar geleden heb ik op Katendrecht een luxe woning gekocht en dat was een goede beslissing.”  

Zorgen voor verbinding 
Naast kroegbaas is Uchee medeoprichter van Platform Katendrecht: een stichting die zich inzet om de kansen voor oudere bewoners te vergroten waardoor zij in de wijk kunnen blijven wonen. “Door het platform heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Voor wie er belangstelling voor heeft vertel ik over de historie van Katendrecht.” Door nieuwe en oude bewoners te verbinden wordt Gezellig bij Norge bezocht door een leuke mix van mensen. “Elke eerste vrijdag van de maand organiseren we een burenborrel. Daar wordt ook flink genetwerkt. Dat is leuk, want hierdoor zie je dat verbinding echt kán.” 

Bekend maakt bemind  
“Op Katendrecht halen we de boodschappen bij dezelfde supermarkt en gaan onze kinderen naar dezelfde school. Dus kom je elkaar altijd tegen. Ik zeg altijd: bekend maakt bemind.” Uchee wil de bewoners en mensen graag laten weten dat - of je nou rijk of arm bent, zwart of wit - je echt wel met elkaar kunt omgaan. “Ik ben opgegroeid in deze multiculturele wijk en had veel vrienden uit verschillende culturen. Dat is nog steeds zo en dat vind ik heel fijn. Ik wil graag dat de jongeren toekomst zien in hun wijk en ervaren dat je, ongeacht je afkomst, iets van jezelf kunt maken.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKatendrecht Wilhelminapier
LocatieTolhuislaan 119 3072 LP Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://www.facebook.com/gezelligbijnorge
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.