Buurtvaders Lombardijen

Buurtvaders Lombardijen

LO0005

De buurtvaders bouwen een band op met de jongeren in de wijk

Elke vrijdag en zaterdag trekken de Buurtvaders vanuit Speeltuin Pascal in Lombardijen de wijk in. Met een eenvoudige praatje pot maken ze kennis met de jongeren uit de buurt en houden ze zo in de gaten als het mis dreigt te gaan.   

“Lange tijd had je hier veel overlast van jongeren”, vertelt Abdel el Garmouhi, aanspreekpunt van het Buurtvadersproject in Lombardijen. “Er was veel drugsoverlast en je hoorde continu sirenes. Nu is het een stuk rustiger. De jongeren die toen overlast veroorzaakten zijn inmiddels volwassen en hebben kinderen. De generatie die er nu opgroeit wordt veel beter aangestuurd”, zegt Abdel. “We stimuleren onze jongeren om op z’n minst een MBO diploma te halen. Daar heb je wat aan, want zelfs als je broodbakker wil worden moet je een MBO diploma hebben.” 

Herkenbaar in de wijk 
De Buurtvaders zijn met hun groengele hesjes goed herkenbaar in de wijk. Ze wandelen door de straten en spreken jongeren aan die overlast veroorzaken  of op het verkeerde pad dreigen te raken. “De jongeren zijn meestal respectvol naar ons toe. Ze kennen ons, want wij komen zelf uit de wijk. We weten wie zij zijn en bouwen een band met ze op. Als je ziet of hoort dat het bij iemand niet goed gaat dan ga je met die persoon in gesprek.”  

Meerdere nationaliteiten 
De Buurtvaders organiseren voor de jongeren sportactiviteiten in de wijk, zoals zaalvoetbal en kickboksen. “Hoewel de jongens de meeste overlast veroorzaken, komen er ook meisjes naar het kickboksen. Gelukkig zorgen zij niet voor problemen”, lacht Abdel. De groep Buurtvaders bestaat nu voornamelijk uit Marokkaanse mannen, maar Lombardijen kent veel meer culturen. “In de toekomst willen we graag vaders met een andere afkomst bij ons project betrekken. Er wonen veel Antillianen in de wijk, dus het zou mooi zijn als de Antilliaanse vaders zich bij ons aansluiten.” 

Werken aan verbetering 
Naast zijn reguliere baan en het aansturen van het Buurtvadersproject - waarbij hij nauw contact houdt met de wijkagent, handhaving en gemeente - zit Abdel in Buurt Bestuurt. Hier stellen bewoners en professionals samen een top 3 op van problemen in de buurt om die als eerste aan te pakken. Ook wordt Abdel geregeld gevraagd om te helpen bij jongerenactiviteiten in het Huis van de Wijk. “Ik wil graag dat het goed gaat in mijn wijk. Daar wordt door veel mensen hard aan gewerkt. Woningen worden gerenoveerd en er is veel groen, dus de gemeente doet ook haar best.” Met de wijk komt het wel goed, denkt Abdel. “Ik merk en zie dat het de goede kant opgaat. Iedereen zit erboven op. Ik ben trots dat ik daar deel van uitmaak.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkLombardijen
LocatieSpeeltuin Pascal Pascalweg 12 3076 JP Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.facebook.com/a.garmouhi.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.