Buurttuin Oeverloos

Buurttuin Oeverloos

IJ0004

Deze ecologische buurttuin is een soort wijkcentrum in de openbare ruimte

Tussen de wijken Hordijkerveld en Reyeroord ligt Oeverloos: een buurttuin die in 2019 werd opgericht door Stichting Tussentuin. De ecologische buurttuin, gecreëerd door hovenier Marijn Donkers, wordt door vrijwilligers uit de wijk verder ontwikkeld en onderhouden. 

Visie voor de buurttuin 
Marjolein van den Berg staat bekend als de ‘sociale tuinvrouw’. Met hulp van vrijwilligers onderhoudt zij de buurttuin. Marjolein: “Mijn missie is om hier een biotoop te creëren waar dieren en insecten kunnen floreren. Maar ook om mensen ervan bewust te maken hoe mooi en helend de natuur is.” Buurttuin Oeverloos is gevestigd in het park dat is aangelegd op voormalige aardappelvelden, uit een tijd dat er nog geen bebouwing was. “De grond bestaat uit knetterharde klei. Dat maakt het soms moeilijk om dingen de grond in te krijgen.” De aanhouder wint: in samenwerking met de wijkbewoners is de buurttuin in 2022 flink aangepakt. “De verbouwing van de tuin is in gang gezet nadat onze koepelkas meerdere malen slachtoffer werd van vandalisme.” 

Achtergebleven kindje  
De kwetsbare koepelkas is inmiddels vervangen door een plantenkas van polycarbonaat met een stevige fundering, die ook dienst doet als praathuis. “Oeverloos is een soort wijkcentrum in de openbare ruimte: een plek waar mensen uit de wijk naartoe kunnen om hun verhaal te vertellen en om gehoord te worden.” Dat is nodig in Reyeroord, want in die wijk ziet Marjolein veel eenzaamheid en armoede. “Aan de buitenkant is het een prachtige, groene wijk met veel ruimte en diversiteit. Maar achter de voordeur is er veel leed. Als buitenwijk van Rotterdam-Zuid is IJsselmonde het achtergebleven kindje.” 

Sociaal netwerk 
Door laagdrempelig in gesprek te gaan met buurtbewoners heeft Marjolein een flinke groep vrijwilligers om zich heen verzameld die helpen de tuin te onderhouden. “Met een praatje pot over alledaagse dingen komen mensen los en leren ze je kennen”, zegt ze. “Steeds vaker komen mensen ook met grotere problemen. Ik ben bekend met het sociale netwerk op wijkniveau en kan mensen makkelijk doorverwijzen.” Voor veel mensen is het een grote stap om hulp te zoeken bij een organisatie. “Als ze met mij een luchtig praatje hebben gemaakt is het makkelijker om die stap te nemen.” 

Samen leuke dingen doen 
Marjolein reageert op de behoeftes van bewoners in de wijk. Zo bouwden ze gezamenlijk een omheind losloopgebied voor honden, organiseerden ze festival Jam in het Park en liggen er nog allerlei evenementen op de plank. Dat kan nu allemaal, want sinds augustus 2022 is Oeverloos een stichting. “Dat was een belangrijke mijlpaal en maakt Oeverloos toekomstbestendig.” De bewoners geven zelf invulling aan de activiteiten, met hulp van Marjolein. “Ik vind het belangrijk voor mezelf en voor anderen om te ervaren dat je door samen te werken zaken voor elkaar krijgt. Op die manier krijgen mensen eigenaarschap over hun eigen wijk.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkGroot en Oud IJsselmonde
LocatiePark Reyeroord 3079 HT Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://tussentuin.nl/tuinen/oeverloos
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.