Buurtsteunpunt Delfshaven

Buurtsteunpunt Delfshaven

BT0024

Huiskamer voor de buurt van het Leger des Heils.

Het buurtsteunpunt in Bospolder Tussendijken, onderdeel van het Leger des Heils, wil een ontmoetingsplek zijn voor alle mensen in de wijk. 
 
Korpsgebouw 
Het pand aan de  Spanjaardstraat functioneerde in het verleden als gebruikersruimte en daarvoor als opvang voor vrouwen die werkten aan de Keileweg. Maar de historie van het pand gaat verder terug;  tot 25 jaar geleden was het het oudste korpsgebouw van Nederland. Hier vonden de zondagse samenkomsten van het Leger de Heils plaats. Jesse Hofman, teammanager Buurtsteunpunten, vertelt: ”Aan het Leger des Heils hangt het imago van daklozen en mensen aan de onderkant van de samenleving. Maar we willen er graag voor iedereen zijn, dus moeten we van dat imago af.” 
 
Activiteiten 
Van maandag tot donderdag is er een koffie-inloop. “Dan kun je langskomen voor koffie. We proberen een huiselijke sfeer te creëren en doen spelletjes. Met kaartjes op de tafel, bespreken we de week en krijg je een stuk cake. We noemen dat Keek op de Week. Maar we organiseren ook een creatieve middag met kaarten maken, een naailes, taallessen op drie niveaus en we bieden computerondersteuning voor mensen die dat nodig hebben. Taal en digitale vaardigheden zijn valkuilen voor mensen die hier komen. Daar lopen ze tegen aan bij officiële brieven van bijvoorbeeld de overheid.” 
 
Signalerende functie 
Het Leger des Heils maakt gebruik van de subsidieregeling van de gemeente ten behoeve van buurtsteunpunten, ter preventie van sociale en maatschappelijke problemen. Volgens Jesse hebben zij geen hulpverlenende functie, maar wel een signalerende. Dus als hij bijvoorbeeld hoort dat iemand zijn schulden niet kan betalen,  kan hij daar een hulpverlener van WMO Radar bij zoeken zodat iemand met beginnende schulden in zijn huis kan blijven. 

Huisbezoek 
Jesse is met zijn collega’s tijdens de coronaperiode bij mensen in de wijk langsgegaan. “Gewoon aanbellen om zo mensen te leren kennen. Vroeger hadden we daar geen tijd voor maar tijdens de coronaperiode wat meer. We willen zo laten zien dat we er zijn voor de mensen uit de wijk. Soms zijn ze thuis aan het werk en willen ze niet praten, maar soms ben je drie kwartier aan het praten. Mensen hebben behoefte aan gesprek, er is veel eenzaamheid.” 
 
Bezoekers 
Er komen gemiddeld tachtig mensen per dag naar het buurtsteunpunt. Volgens Jesse is het een vaste kern van mensen die regelmatig komt. Voor ontmoeting, een activiteit of omdat ze iets nodig hebben, bijvoorbeeld een printer. “Dat is ook goed”, zegt Jesse, volgens hem zijn voor een eerste ontmoeting met buurtbewoners slechts een aantal zaken noodzakelijk: een telefoon, een printer, een koffiezetapparaat en een wc. 

Daklozen 
Vroeger kwamen er veel dakloze mensen naar het Buurtsteunpunt “Die wilden warm zitten en koffie hebben. Maar dat ging niet meer want dat beïnvloedde de sfeer.” Nu gaan de meeste daklozen naar dagopvang de Sluis, ook van het Leger des Heils, een paar straten verderop. Slechts een handjevol daklozen komt nog bij het Buurtsteunpunt. “Er is een klein groepje dat hier al jaren komt en hier kind aan huis is, hier meedraait en rust vindt.” 
 
Huiskamer van de wijk 
Er zijn drie reguliere betaalde krachten in dienst, daarnaast wordt het team versterkt door een aantal stagiaires en veel vrijwilligers. Ieder van hen werkt aan de relaties met de mensen uit de buurt. De ambitie van Jesse is zorgen dat de buurtsteunpunten letterlijk een huiskamer van de wijk worden, gebruikt door verschillende buurtbewoners. “Ik blijf mijn best doen om een nog breder publiek te krijgen. Daarvoor moeten we meer in de avonden doen. Wij zijn nu open van 09.00 tot 16.00 uur wanneer mensen werken. Ik geloof wel dat we veel kunnen leren van een breder publiek. Zo breng je de wereld van werkenden en mensen die in een traject zitten bij elkaar.” Jesse denkt hardop: “… delen en gelijkwaardig ontmoeten. We hebben allemaal iets te brengen. Dat is mijn missie, om dat voor elkaar te krijgen.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieSpanjaardstraat 11, 3025 TG Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.