Buurtkastje Kralingseveer

Buurtkastje Kralingseveer

KV0004

Via het Buurtkastje zorgen bewoners voor elkaar

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat de koelkast altijd goedgevuld is. Daarom besloot Marijn Iwema een Buurtkastje voor haar huis te plaatsen. Bewoners van Kralingseveer kunnen hier voedselproducten brengen, ruilen of halen. Het initiatief werd meteen een doorslaand succes.

Boodschappen voor wie het nodig heeft 
“Als ouders vinden we het belangrijk dat onze kinderen iets mee krijgen over armoede in de wijk, maar ook over voedselverspilling”, vertelt Marijn. Door het Buurtkastje dat buiten hangt zien haar kinderen dat delen leuk is en leren ze respectvol om te gaan met de mensen die er iets uit halen. Naast inzameling voor voedsel dient het kastje ook als MUP: een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten. “Die spullen worden vaak snel opgehaald, net als babyvoeding. Dat is schrijnend om te zien.” 

Geld van de buren 
Het idee voor het Buurtkastje zag Marijn op LinkedIn. Ze was meteen enthousiast. “Mijn man en ik werken allebei in de zorg. Daardoor zien we veel armoede en wilden we iets positiefs doen. We kenden de minibibliotheek al waar je op straat boeken kunt ruilen. Dit initiatief van Stichting SoGoed lijkt erop, maar in plaats van boeken gaat het om voedsel. Dat sprak ons aan.” Via een appgroep met de buren was binnen een ochtend het geld voor een kastje binnen. “Ik had wel wat weerstand verwacht. Van andere initiatiefnemers hoorde ik namelijk dat mensen bang zijn voor overlast van bijvoorbeeld daklozen. Maar iedereen was meteen enthousiast.”  

Voedsel vanuit de wijk
Via social media brengt Marijn het Buurtkastje onder de aandacht zodat mensen hun spullen persoonlijk komen afgeven. “Het kastje werkt als verbinder, zowel on- als offline”, vertelt ze. "De brengers maken vaak even een praatje. Het gevoel dat je samen iets goed doet voor de wijk verbindt.” Naast bewoners die producten brengen zijn er ook andere vaste leveranciers. “We krijgen bijvoorbeeld groente van de Nutstuinvereniging Kralingseveer en producten uit de Buurtwinkel.” 

Saamhorigheid
Marijn woont met haar gezin sinds 2018 in Kralingseveer. “Toen we hier net kwamen wonen was ik ziek. Plotseling stond de buurvrouw met een grote pan nasi voor de deur. De mensen kijken hier naar elkaar om, dat had ik nog niet eerder in een wijk meegemaakt. Het is ouderwets gezellig en ons kent ons. Ook is het hier groen en kindvriendelijk. Ik vind dat prettig. Kralingseveer is als een dorpje uit Asterix en Obelix dat zich blijft verzetten tegen de overname van Capelle aan den IJssel”, lacht ze. “Dat creëert een sterk saamhorigheidsgevoel. Je vindt hier mensen uit alle lagen van de bevolking. In ons deel van de straat wonen veel flamboyante types, zoals kunstenaars en muzikanten. Daardoor hebben we vaak spontane borrels en veel gezelligheid.” 

Nieuwe faciliteiten in de wijk
In de toekomst is Marijn benieuwd wat het Nieuwe Rivium de wijk gaat brengen. “Er is ons een Albert Heijn, een rooftopbar en een stadsstrand beloofd. Ook komt er een halte voor de waterbus.” Mooie vooruitzichten natuurlijk, maar ze ziet ook uitdagingen. “Op momenten dat de weg naar het Rivium dicht is, racen ze hier met tachtig kilometer door de wijk. Dat gaat straks een nog groter probleem worden.” Marijn hoopt vooral dat het woningaanbod in haar buurt niet verandert. Want op dit moment is Kralingseveer toegankelijk voor iedereen. “Dat is de kracht van de wijk en ik hoop dat dat zo blijft.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieIJsselmondselaan 245, Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.