Buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie

Buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie

ON0007

Het buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie onderhoudt namens de buurt het contact met alle partijen die zich bezighouden met de nieuwbouw op de plek van het voormalige Correct-pand.

Menno Kramer is actief lid van het buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie. Samen met zijn vriendin woont hij sinds 2019 in het Oude Noorden. 

Samen ben je de buurt
“We verhuisden van Utrecht naar Rotterdam en wilden graag in een buurt wonen waar de bewoners echt iets hebben met de wijk. Mensen die er een geschiedenis mee hebben, omdat ze er bijvoorbeeld al heel lang wonen”, vertelt Menno. “Een plek waar mensen samen iets willen verbeteren en waar je onderdeel bent van het wijkgevoel: dat is voor ons belangrijk. Niet zo’n aangeharkte buurt waar alles al uitgedacht is.” Het karakter van het Oude Noorden maakt het voor Menno een bijzondere plek. In zijn straat woont een dokter, een architect, een stel, een alleenstaande moeder en een Italiaanse migrant en iedereen gaat vriendelijk met elkaar om. “Als ik aan mijn buren vraag of wij een voortuintje kunnen maken, dan staan ze daarvoor open en gaan we samen de spullen halen.”

Thuisgevoel
Vanaf het begin is Menno bij de buurt betrokken geweest, vertelt hij. “Het voelt als een thuis. Een plek die we met liefde en voorzichtigheid samen opbouwen.” De verschillende bouwprojecten in de buurt kunnen daar effect op hebben, denkt hij. Er zijn woningen die kampen met funderingsproblemen en door bouwwerkzaamheden zorgt ongedierte voor overlast. “Er is een groot contrast tussen de motivatie van een aannemer die bezig is met het realiseren van zijn project, en de buurtbewoners die bezorgd zijn over de effecten van de bouw voor de hele wijk en hun eigen woning. Vooral op de lange termijn.” 

Buurtbelangen Correct-locatie
Tijdens een informatieavond in Het Klooster over de nieuwbouw op de plek van het voormalige Correct-pand, ontmoette Menno andere actieve buren. Samen verenigde zij zich in het buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie. Menno: “De leden van het buurtcomité benaderen het project vanuit verschillende invalshoeken. Er is iemand met een technische blik, een buurman met een zakelijke benadering, iemand die zich op de buurtbelangen richt en een voorzitter die het proces begeleid.” Bij het bouwproces zijn instanties als de woningcorporatie, stadsbeheer, het hoogheemraadschap en bouworganisaties betrokken. Het buurtcomité onderhoudt namens de buurt het contact met alle partijen. Met een digitale nieuwsbrief deelt het comité de ingewonnen informatie met de buurt. “Omdat we het complexe bouwproject niet meer begrepen, hebben we een organogram gemaakt. Door de hoeveelheid van verschillende partners loopt de communicatie vaak stroef, maar er heerst vooral de Rotterdamse mentaliteit van ‘dit gaan we samen doen.” 

Kruispunt in de wijk
De mix van koopwoningen en sociale huur heeft ook impact op de sfeer in de wijk, aldus Menno. Bij sociale huur spreekt men elkaar wat makkelijker aan, vindt hij. “Kopers zijn naar mijn ervaring over het algemeen wat burgerlijker ingesteld. Daar waar er nu wordt gebouwd, waar het Correct-pand stond, is letterlijk een kruispunt. Het is bijna poëtisch dat er op dit kruispunt een project wordt gerealiseerd dat iedereen in de omgeving aangaat.” 

Aan elkaar wennen
De nieuwe koop- en huurappartementen brengen weer andere bewoners naar het Oude Noorden. De huidige en nieuwe bewoners zullen aan elkaar moeten wennen. “Ik vind het belangrijk dat er laagdrempelige plekken komen in de buurt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Dat maakt het makkelijker om samen iets op te bouwen.” De veranderingen in de wijk brengen uitdagingen, maar Menno ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het wordt hier steeds mooier. Met betere locaties, nieuwe en oude bewoners. Een plek waar genoeg gebeurt en er nog veel te ontwikkelen valt. Van mij mag het soms wat sneller gaan, maar alles op z’n tijd.”

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieBergweg, 3037 DL Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.