BuurtBuik

BuurtBuik

TW0008

Hier kun je wekelijks terecht voor een gratis en gezonde maaltijd van gered voedsel

Bij BuurtBuik kun je wekelijks terecht voor een gratis en gezonde 3-gangen maaltijd van gered voedsel: voedsel dat aan het einde van de dag over is bij lokale supermarkten, groenteboeren, bakkerijen, de horeca en de markt op het Afrikaanderplein. Een enthousiast team van vrijwilligers maakt met dit voedsel een heerlijke maaltijd voor (wijk)bewoners. 

Hyper lokaal 
BuurtBuik is vanuit Portugal in 2014 naar Nederland overgewaaid en heeft inmiddels veertien vestigingen door het hele land. In 2020 opende de eerste locatie in Rotterdam bij CultuurWerkplaats Tarwewijk. Dick Rensen, oprichter en vrijwilliger: “Onze werkwijze is hyper lokaal. We halen al het eten uit de wijk, koken hier een maaltijd mee met vrijwilligers uit de wijk en bereiden deze voor de wijkbewoners. We zien nu dat er bijvoorbeeld ook vrijwilligers uit andere wijken komen helpen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er meerdere BuurtBuik vestigingen in Rotterdam komen zodat de mensen in hun eigen wijk kunnen blijven en hiervoor niet naar Tarwewijk hoeven te komen.” 

Strijden tegen voedselverspilling 
BuurtBuik strijdt met het aanbieden van een maaltijd van gered voedsel tegen voedselverspilling en brengt tegelijkertijd inwoners uit verschillende bevolkingsgroepen samen. “We willen er vooral zijn voor die mensen die tussen wal en schip vallen. Zij vinden bij BuurtBuik niet alleen een gratis en gezellige maaltijd, maar ook een plek om te groeien.” Iedereen is welkom om te helpen met het voorbereiden van de maaltijd maar je kan ook alleen komen eten. De redenen om bij BuurtBuik te eten zijn divers. “Er komen mensen die hun buren willen ontmoeten, iets voor een ander willen betekenen of simpelweg voor de gezelligheid. We halen het voedsel op met de BuurtBuik Bakfiets en wat er gekookt wordt op zo’n avond is altijd weer een verrassing. We weten van te voren niet wat we aan eten ophalen, de gerechten worden daarom altijd ter plekke bedacht.” 

Vangst van de dag 
Wijkcollectie medewerker Marijke Gips helpt een avond mee bij BuurtBuik. Samen met een aantal vaste vrijwilligers en drie anderen wachten ze af wat er aan voedsel wordt binnengebracht. De vangst van die dag: wortels, paprika, broccoli, ui, snijbiet, aubergine, courgette, appelen, mandarijnen en druiven. In de schone ruimte krijgt iedereen een snijplank, mes en bak voor de gesneden groenten. Om half vijf beginnen de voorbereidingen en om zes uur staat het 3-gangen menu op tafel: een soep van broccoli en courgettes en pasta met een saus van gegrilde paprika en fijngesneden groentes. Het nagerecht bestaat uit twee verschillende taarten, thuis gebakken door een van de vrijwilligers, samen met de appelen en een salade van druiven. 

Een goed gesprek 
Een van de vaste vrijwilligers bij BuurtBuik is Theo. Iedere week snijdt hij kilo’s groenten terwijl hij  een praatje maakt met de andere vrijwilligers. Theo: “Ik doe dit werk graag om de ander te helpen. Mee-eten doe ik niet want thuis heb ik genoeg.” Een vaste gast bij BuurtBuik kookte altijd samen met zijn vader maar is met koken gestopt sinds zijn vader is overleden. Daarom vindt hij het fijn om iedere week bij BuurtBuik aan te schuiven. Een andere gast was er die avond voor het eerst. Sinds zijn vrouw is overleden eet hij iedere avond buiten de deur. Dat kan een restaurant in de stad zijn of een café in de buurt. Deze avond blijf hij dicht bij huis voor een maaltijd en een gesprek met wijkbewoners. Rond half acht is de maaltijd klaar en vertrekt iedereen al napratend met bakjes overgebleven eten en tassen groenten. Een mooie afsluiting van een prachtig initiatief. 

BuurtBuik vindt iedere woensdagavond plaats. Tussen 18.30 en19.30 uur kun je terecht voor een gratis 3-gangenmaaltijd bij Cultuurwerkplaats Tarwewijk aan de Cillershoekstraat 1. Reserveren is niet nodig. Iedereen is welkom!  

BuurtBuik is in 2023 op zoek naar bestuursleden. Er zijn functies als voorzitter en penningmeester en voor communicatie en coördinatie van vrijwilligers en leveranciers. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieCillershoekstraat 1 3081 BA Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://buurtbuik.nl/rotterdam
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.