Buurt TV Noord

Buurt TV Noord

ON0001

Buurt TV Noord maakt online reportages voor en over buurtbewoners in Rotterdam Noord.

Mireille Jacques is mede-initiatiefnemer van Buurt TV Noord: een vervolg op Cineac Noord dat sinds de jaren negentig buurtverhalen in beeld bracht. Als interviewer en videograaf maakt Mireille, samen met Viola Schaaff, online reportages voor en over buurtbewoners in Rotterdam Noord.


Rebelse tv
In 1998 ging het programma Cineac van start met uitzendingen op het lokale televisiekanaal Rotterdam TV. Onder de naam ‘Cineac Pietje Bell’ behandelde het programma dagelijks op een speelse en rebelse manier de Rotterdamse actualiteit. “Wiert Omta, van Stads TV Rotterdam, wilde met Cineac TV laagdrempelige televisie maken, voor en door bewoners”, vertelt Mireille. “Zoals de Cineacbioscopen aan de Coolsingel doorlopend het polygoonjournaal uitzonden, moest Cineac TV op televisie doorlopend stedelijk nieuws brengen. Het idee was om een Cineac naar alle wijken van de stad te brengen. Al snel begon Cineac TV met een eerste wijkeditie ‘Cineac Noord’ dat nieuws, achtergronden en human interest uit Rotterdam Noord belichtte. Oude Noorden bewoner Wim Nottroth was de eerste eindredacteur van Cineac Noord. Hij werd destijds door Wiert gevraagd om deze functie op zich te nemen.”


De buurt in beeld
“Cineac Noord was kleine, lokale televisie, gemaakt op buurtniveau”, aldus Mireille. Samen met een team vrijwilligers maakte Mireille de reportages. “Sommige mensen hadden filmen als hobby, maar anderen moesten alles nog leren. Het was niet altijd even makkelijk, omdat een aantal bewoners behoorlijke problemen hadden. Soms voelde ik mij net een maatschappelijk werker.” Iedereen kon onderwerpen aandragen en de eindredactie zorgde voor de nodige variatie in de programmering. “Zo maakten wij een keer een reportage over een man uit het Zwaanshals die een ekster had geadopteerd. Door Cineac Noord werd hij een bekend gezicht in de buurt.”


Eigen initiatief
Na zestien jaar werd Cineac Noord helaas wegbezuinigd. De buurtverhalen worden sindsdien online verteld onder de naam Buurt TV Noord. Met het programma ‘Gluren bij de buren’ gaan Mireille en Viola op bezoek bij buurtbewoners en brengen zij hun verhaal in beeld. ‘Op de koffie met…’ is meer gericht op organisaties die in wijk actief zijn. De stem van de buurt blijft belangrijk voor Mireille. “Het is belangrijk dat er een soort buurtkrant is op tv. In het Oude Noorden is er ook laaggeletterdheid, dus dan is een filmpje toegankelijker en kan iedereen alles meekrijgen. Buurttelevisie geeft de bewoners een stem.” 
 

Andere tijden
Sinds de tijd dat Mireille programma’s maakt is er veel veranderd in de wijk. Evenementen en programma’s zijn door livestreams nu direct te zien. Ook zijn mensen door de smartphone gewend om zelf te filmen en gefilmd te worden. Daarom wil Mireille in de toekomst straatinterviews toevoegen aan de programmering. Zelf dingen bedenken, en niet alleen als reactie achter persberichten aangaan. Naast het proces van programma’s maken, is ook de wijk veranderd, aldus Mireille. “Een aantal jaar geleden was Noord een van de gevaarlijkste wijken van Nederland. Nu is het de hipste wijk van Rotterdam.” 
 

De straat op 
Sinds de stadsvernieuwing is de verandering van het Oude Noorden ingezet. De nadruk op een sociale mix van bewoners is belangrijk, maar Mireille vindt dat het niet moet doorslaan. Om de samenhang tussen buurtbewoners te bewaren is verbinding tussen de verschillende groepen een aandachtspunt. “Soms ben ik bang dat er te veel yuppen in de wijk komen wonen. Daarom is een plek als Huis van de Wijk ‘Het Klooster’ belangrijk. Daar kunnen alle groepen binnenkomen en elkaar ontmoeten.” Toch vindt Mireille in het Oude Noorden nog steeds de verhalen die ze wil maken. “Als je hier op straat loopt gebeurt er altijd wel iets.” 
 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieRuivenstraat 81, 3036 DD in Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.facebook.com/buurttv.noord/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.