Bouwspeeltuin Maeterlinck

Bouwspeeltuin Maeterlinck

LO0003

Bij deze unieke speeltuin zijn ook initiatieven van wijkbewoners zeer welkom

Bij Bouwspeeltuin Maeterlinck aan de Maeterlinckweg 61, kunnen kinderen zelf houten hutten bouwen en tenten opzetten in het tentendorp. Ook is er een skeltercircuit, een kabelbaan, een water- en zandgedeelte en organiseren vrijwilligers er leuke activiteiten.  

Gevaarlijke Pascalweg 
“De Bouwspeeltuin is speciaal opgericht voor wijkkinderen aan deze kant van de Pascalweg zodat ze niet hoefden over te steken naar speeltuin Pascal”, vertelt vrijwilliger Gert. “De Pascalweg is een levensgevaarlijke weg: er is geen zebrapad en er zijn zelfs petities gestart om stoplichten te plaatsen. Nu kunnen de kinderen aan deze kant veilig spelen en zelfs hutten bouwen met planken, spijkers en hamers en tenten opzetten met lakens en knijpers.” 

Toegewijde vrijwilligers 
“Alle uiteenlopende dingen die je hier kunt doen maakt onze Bouwspeeltuin uniek. Uit heel het land komen mensen naar ons toe”, zegt Linda, vrijwillig assistent-coördinator van de Bouwspeeltuin. Inmiddels bestaat de Bouwspeeltuin in Lombardijen alweer vijftig jaar en wordt de speeltuin gerund door toegewijde vrijwilligers. “We zijn een heel hecht team. Iedereen die er werkt kan zijn eigen kwaliteiten ontplooien”, aldus Linda. “Dat geeft een gezellige sfeer.” 

Hutten afbreken en patat bakken 
“Eerst was ik vrijwilliger in een speeltuin in IJsselmonde. Na een tijdje raakte mijn oudste zoon daar uitgespeeld en ging ik een kijkje nemen bij de Bouwspeeltuin. Ik vroeg of ik daar iets kon betekenen. Inmiddels stuur ik er alweer vijf jaar de vrijwilligers aan samen met coördinator Miranda. We houden met zijn allen toezicht, breken de gemaakte hutten af en runnen de kantine.” Ook Willie werkt als vrijwilligster bij de Bouwspeeltuin. “Dat er zo veel verschillende dingen te doen zijn maakt het een fijne werkplek”, vertelt ze. “Het ene moment sta ik een hut af te breken en dan weer patat te bakken in de kantine. Of ik help een kind dat is gevallen bij de skelterbaan.” 

Wijkactiviteiten door Stichting KIDS 
De Bouwspeeltuin is onderdeel van Stichting KIDS (Kinderen In De Speeltuinen) waar zeven speeltuinen in IJsselmonde onder vallen. Met een jaarabonnement of een dagkaartje heb je toegang tot alle speeltuinen. KIDS organiseert ook gezamenlijke wijkactiviteiten voor kinderen, zoals de ‘Keep it clean day’: een schoonmaakactie waarbij kinderen vanuit de verschillende speeltuinen de wijk in gaan met prikkers en knijpertjes om rommel op te ruimen. “Als ik kinderen hun snoeppapiertje op de grond zie gooien zeg ik er wat van. Maar meestal krijg je dan meteen een grote mond terug”, vertelt Linda. “Dit is een mooi initiatief om kinderen bewust te maken van zwerfafval in de wijk. Door een tekort aan vrijwilligers kon het dit jaar helaas niet door gaan, maar volgend jaar hopen we het weer op te pakken.” 

Wijkbewoners zijn welkom 
Ook initiatieven van wijkbewoners zijn zeer welkom. ” Er was bijvoorbeeld voor kinderen uit de wijk een activiteit ‘egelhuisjes maken’, opgezet door een bewoner uit de wijk. Zij zocht een ruimte om haar activiteit uit te voeren en die ruimte hebben wij.” 

In de wijk heeft niet iedereen het breed 
De inkomens van wijkbewoners zijn erg verschillend, valt Linda op. ''Bij sommigen zie je echt wel armoede. Bezoekers zijn blij dat wij de producten in de kantine goedkoop houden. Mensen reageren dan met: ‘dit is zo fijn want zo kan ik toch nog weg met mijn kinderen. Want een dagje uit kunnen wij niet meer betalen’. Daar merk je het aan.'' 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkLombardijen
LocatieMaeterlinckweg 61 3076 GA Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttp://www.maeterlinck.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.