Bouwkeet

Bouwkeet

BT0003

Het verhaal van Bouwkeetmedewerkers Astrid Mennen en Angela Renfurm

Bouwkeet is een makerspace en zet ‘maken’ in als middel om jongeren uit BoTu kansen te bieden. Jongeren leren concrete vaardigheden als zagen, naaien en programmeren en daarbij leren ze samenwerken, niet opgeven wanneer iets niet lukt en ontdekken ze hun creativiteit. Bouwkeet biedt jongeren in de wijk een plek waar ze hun thuissituatie even los kunnen laten, waar zij zichzelf mogen zijn en waar iedereen gelijk is. Bouwkeet werkt samen met alle basisscholen in de wijk. Daarnaast zijn programma’s voor kinderen vanaf 8 jaar, jongeren én volwassenen.

Kansen voor bewoners 
Bouwkeet biedt ook kansen voor bewoners uit de wijk zoals Angela Renfurm en Astrid Mennen. In 2011 komt Angela zonder werk te zitten en besluit ze om vrijwilligerswerk te gaan doen. Angela: “Totdat ik werkloos raakte, woonde ik wel in de wijk, maar leefde er niet in en hier wilde ik verandering in brengen.” Ze gaat aan de slag bij Keep it clean Day, Parkraad 1943 en de Buitenboel. Door haar steeds grotere netwerk krijgt ze in 2018 een baan. Een jaar later solliciteert ze bij Bouwkeet en wordt aangenomen als Balie Coördinator. “Ik ben trots om een onderdeel te zijn van een wijk waar veel kracht en talent is.” 

Eigenwaarde 
Astrid Mennen, woont sinds 2010 in de wijk, startte als vrijwilliger bij Bouwkeet en kreeg al snel een vaste aanstelling als workshopbegeleider en werkplaatsbeheerder van de keramiekwerkplaats. Sinds begin 2023 heeft ze een extra functie als programma coördinator. Na haar studie in Rotterdam kwam Astrid door de slechte economie tijdelijk thuis te zitten. Astrid: “Je begint vol goede moed met solliciteren, maar bij continue teleurstellingen gaat je zelfvertrouwen achteruit en je wereld wordt heel klein.” Op een dag stapt ze binnen bij het toekomstige pand van Bouwkeet en stelt ze voor om textielworkshops te geven. Al snel krijgt ze een andere rol, waaronder het organiseren van de feestelijke opening en andere workshops. Astrid: “Ik beheer nu de keramiekwerkplaats. Voor Bouwkeet had ik nog nooit met klei gewerkt, maar ik heb mij hier ontwikkeld als keramist. Mijn leven is enorm veranderd. Als je geen werk hebt, wordt je kern aangetast. Bouwkeet heeft mij een plek gegeven waar ik als mens kan groeien. Het heeft me mijn gevoel van eigenwaarde teruggegeven.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieSchiedamseweg 240, 3025 AP Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://bouwkeet.org/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.