Bospoldervos

Bospoldervos

BT0013

Kunstenaar Florentijn Hofman is maker van de Bospoldervos. Hij vertelt over het maakproces, hoe het idee is ontstaan en waarom het zo goed op deze plek past. Wat de Vos kan losmaken of genereren en wat Florentijn hiervan verwacht.

De Schiedamseweg moest levendiger worden. Dus bogen betrokken buurtbewoners en ondernemers zich een aantal jaar geleden over de vraag wat het best zou passen in deze lange drukke straat. De buurt was het erover eens: het moest de enorme vos van beeldend kunstenaar Florentijn Hofman worden. Sinds mei 2020 staat de 16 meter lange en 10 meter hoge Bospoldervos op zijn plek, pontificaal aan het einde van de Schiedamseweg.  

Voor Hofman staat de vos symbool voor de natuur die zich de stad inwerkt. Als een nieuwkomer die leert overleven, net zoals de vele bewoners van Rotterdam en van Bospolder-Tussendijken. Houd als stad je poorten open, wil hij er mee zeggen. Open voor natuur, voor nieuwkomers en voor andere perspectieven.  

Door de vos een tas te geven roept het kunstwerk vragen op en krijgt het dier iets menselijks. Een vos die boodschappen doet of rommel opruimt? Het verhaal is niet eenduidig en daarom een inspiratiebron voor gesprekken over de omgeving. 

De kleur van de vacht, rood bruin, contrasteert met het grijs van de stad. Hierdoor is de Bospoldervos uitgegroeid tot een blikvanger in de wijk. Wie de vos voor het eerst ziet, zal aangenaam verrast zijn en zich afvragen wat dat dier hier doet. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieSchiedamseweg 227, 3026 AN Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.bkor.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.