Blokmapping

Blokmapping

HS0013

Blokmapping gaat over de beleving van de plek door de bewoners, zonder oordeel

Net als veel andere wijkbewoners groeiden kunstenaars Michael Anhalt en Meike Eggers op buiten Nederland. Michael vestigde zich in 2005 aan de Blokweg in Hillesluis en Meike volgde in 2008. Geert Wilders kwam in datzelfde jaar pal voor de net geopende Essalam Moskee zijn PVV televisie spot over de islamisering van Nederland opnemen. De aandacht die de professionele media hierdoor aan hun wijk besteedde kwam op Michael en Meike vreemd over. Zo ontstond het idee van Blokmapping. 

Van binnen naar buiten 
Michael en Meike wilden in plaats van met de blik van de professionele media, namelijk van ‘buiten naar binnen’, de wijk van ‘binnen naar buiten’ bekijken. Michael: “We wilden laten zien dat wat de professionele media beschreef, niet overeenkomt met het daadwerkelijke leven hier in de wijk. Wij vroegen ons af wat het betekent om in een achterstandswijk te wonen en hoe de mensen hier hun wijk waarnemen. 
 
Beleving van de plek door wijkbewoners 
Blokmapping gaat over de beleving van de plek door de bewoners. Michael: “Blokmapping is een poging om een achterstandswijk beter te begrijpen. Om te kijken naar hoe deze plek is ontstaan naar wat het nu is, zonder oordeel. Het is een poging om een gevoel aan een wijk te koppelen die als achterstandswijk wordt gezien. Het gaat over angst, vreugde, liefde en hoop. Het normale vind hier plaats net als in andere wijken maar dan onder het stigma achterstandswijk. Wat betekent dat voor de mensen in deze wijk?” 

Methode 
Vanaf de Blokweg trokken ze een straal van 333 meter, om in die cirkel zoveel mogelijk data op te halen. Dit gebeurde heel minutieus om grip te krijgen op alle data. Michael: “Alle opgehaalde data geven informatie die tot conclusies kunnen leiden. Een boodschappenlijst zegt iets over die persoon. Uit honderd boodschappenlijstjes kan je een conclusie trekken. Zoals bijvoorbeeld veel zonnebloemolie, veel meel, veel suiker. Die informatie in relatie tot de demografie in deze wijk leidt tot inzichten. Deze kan je ook weer koppelen aan gezondheidsdata. Hoe zit het met obesitas in de wijk ten opzichte van andere wijken? 
Ook hebben we geprobeerd alle camera’s in beeld te brengen. Welke zijn van de gemeente, van winkeliers en van privépersonen? Daar kan je de conclusie aan koppelen hoe camera’s worden ingezet in de openbare ruimte. Dat stond in relatie tot de discussie in deze tijd over camerabewaking.” 

Rode draad 
Bij Blokmapping gaat het om de stadsruimte en het gebruik van de ruimte door de tijd heen. Michael: “De rode draad is hoe beleef je een plek. Welke sentimenten worden daaraan gegeven. We belden aan bij bewoners en vroegen wat zij zich nog wisten te herinneren van de plek waar ze nu woonden. Bij een plantsoen stond vroeger een bunker; sommigen wisten dat te vertellen en sommigen niet. Alle antwoorden zijn goed want alles heeft een waarde. Het gaat puur om de perceptie van de ruimte. Dus ook hoeveel prullenbakken staan er, hoeveel bomen, noem maar op.” 

Familiealbums 
Michael en Meike werken op het snijvlak van de professionele en amateurfotografie. Beiden hebben een master gedaan waarbij ze met ‘found footage’ werkten: beelden die door anderen zijn gemaakt. Michael: “Dat is ook de insteek geweest bij Blokmapping. We waren heel erg geïnteresseerd in het materiaal van anderen. Wat laat iemand achter? Familiealbums zijn heel interessant maar ook beeldmateriaal van een woning op een website van een makelaar. De inrichting levert data op, het geeft uitsluitsel over waar je vandaan komt.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHillesluis
LocatieBlokweg, Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediawww.meikeeggers.eu
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.