Biljartclub Europoort

Biljartclub Europoort

HvH0006

Biljartclub Europoort heeft een belangrijke sociale functie voor ouderen in het dorp

In Huis van de Wijk De Hoekstee in Hoek van Holland is sinds 1987 Biljartclub Europoort gevestigd. Een groep biljart enthousiastelingen startte destijds met het initiatief. De eerste dertig jaar mochten ze, ondersteund door Humanitas, nagenoeg kosteloos verblijven in De Hoekstee. Sinds 2018 betalen ze huur en zijn ze een officiële sportvereniging. De biljartclub heeft een belangrijke sociale functie voor ouderen in het dorp. 

Een sportvereniging, maar het sociale aspect is belangrijker 
“We zijn een vereniging met ongeveer zeventig leden, dat is vrij groot in het dorp”, vertelt Toon Willemsen, voorzitter van de vereniging. “Wat ons sociaal bindt is het biljarten, iedereen houdt van het spelletje met die drie balletjes.” Biljart wordt voornamelijk door de oudere generatie gespeeld. Bij Biljartclub Europoort is niet alleen de sport, maar ook het sociale aspect erg belangrijk. “Het allerbelangrijkst is het contact onderling en dat we een plek bieden aan de ouderen onder ons.” Wil Jansen is al twintig jaar lid bij de vereniging en voor hem is het een echte dagbesteding. “Ik kan hier elke dag aanwezig zijn, dan ben ik fijn onder de mensen en hoef ik niet eenzaam te zijn. Ik ben alleenstaand en op mijn leeftijd is het dan heel prettig om een plek te hebben om naar toe te gaan.” Ook Nico Tiegelaar, zestien jaar lid, bevestigt dit: “Voor mij is het een plek van ontspanning en gezelligheid, ik ga regelmatig een potje biljarten en heb het hier altijd naar mijn zin.” 

Vriendelijke competitie 
Biljartclub Europoort is ook binnen de regio actief. “We zijn allemaal een beetje middelmatige spelers”, lacht Wil, “de ene keer gaat alles goed en de andere keer gaat alles mis.” Toch zijn ze óók fanatiek. Er spelen drie teams van ongeveer negen leden in roulerende samenstellingen mee in externe competities. “Dat doen we dus ook echt in tenue, een nette, zwarte broek, wit overhemd en blauw gilet.” Daarnaast strijden de A-leden van de vereniging jaarlijks om de titel van clubkampioen. “Dat is meer een vriendschappelijke competitie, al maken we er wel serieus werk van.” 

Een gemis aan support voor de vereniging 
In 2018 moest de club uit noodzaak een sportvereniging worden vanwege de huurverhoging in De Hoekstee. De prijs van de contributie werd daarom verhoogd, waardoor de drempel voor sommige ouderen hoger werd om lid te worden. “Dat is wel een bezwaarlijk iets”, vertelt penningmeester Bert Brander, “omdat wij nu een sportvereniging zijn wordt het sociale aspect vaak vergeten. En dat maakt het moeilijker om de financiën voor onze vereniging rond te krijgen.” Toon voegt toe dat ze graag meer steun vanuit bijvoorbeeld de gemeente zouden willen zien. “We hebben behoefte aan meer waardering en erkenning in wat voor vorm dan ook, voor de sociale waarde die we toevoegen. Als sportvereniging vallen we nu een beetje tussen de wal en het schip.” Het dorp draagt de vereniging wel een warm hart toe: “Vorig jaar hebben we via de jaarlijkse haringveiling een bedrag mogen ontvangen van de ondernemers in het dorp, daar zijn we erg dankbaar voor.” 

Het ons-kent-ons-gevoel verdwijnt 
De leden van Biljartclub Europoort missen plekken in het dorp voor sociaal contact. “Als ik kijk naar andere dorpen, dan hebben ze daar veel meer contact met elkaar, hier is het allemaal weids”, aldus Nico. “Dat komt misschien omdat we een soort afscheiding van Rotterdam zijn geworden”, vertelt Bert. “Er wonen hier steeds meer stadse mensen en stadse mensen hebben niet dat gevoel van een dorp. Het ons-kent-ons-gevoel verdwijnt.” Ook mist het dorp volgens de leden een gezellige kern. “Wij hebben hier in feite alleen een lange straat en het Brinkplein waar het niet prettig is om te zitten. We hebben echt een centraal punt nodig.” Gelukkig kunnen ze bij de vereniging terecht: “Wat dat betreft is dit is een plek om te koesteren”. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.facebook.com/BCEuropoort/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.