Bewonersgroep Jensiusstraat tegen verkeersoverlast

Bewonersgroep Jensiusstraat tegen verkeersoverlast

ON0004

De bewonersgroep van de Jensiusstraat kwam in actie voor verkeersveiligheid en schudde de gemeente wakker.

Met haar prachtige singels en pleinen heeft het Oude Noorden veel vooroorlogse charme. Een grote zorg echter is de verkeersveiligheid in de wijk. De bewonersgroep van de Jensiusstraat kwam in actie en schudde de gemeente wakker.

Veranderde wijk
Volgens de buurtbewoners is het Oude Noorden in de loop van de tijd erg veranderd. Vroeger waren er veel leuke delicatessenwinkels en kon je er gratis parkeren. Maar nadat projectontwikkelaars besloten de huren te verdubbelen, is het straatbeeld flink veranderd. Kleine ondernemers verdwenen en de samenstelling van de buurt veranderde. “Nieuwe bewoners met grote auto’s passen zich niet aan”, zegt een woordvoerder van de bewonersgroep Jensiusstraat. “In de wijk wordt geracet en mensen zetten overal hun auto neer. Voorbijgangers met een rollator of een kinderwagen kunnen hierdoor niet goed oversteken. De wijk moet veilig zijn voor alle bewoners. Er gebeuren nu te veel ongelukken.”

Verplaatsen van het probleem
Bij verkeerstafels - avonden waarbij bewoners in gesprek gaan met de gemeente - worden de geluidsoverlast van hard rijdende auto’s en de gevaren van het dubbel parkeren vaak aangekaart. In de Gerard Scholtenstraat hebben bewoners het voor elkaar gekregen dat de straat voor een deel werd afgesloten voor auto’s. Maar hierdoor rijden ze nu door de Jensiusstraat. Om deze straat nu groener en veiliger te maken, heeft een bewonersgroep advies ingewonnen bij een groenexpert en een bewonersinitiatief ingediend. Maar ondanks alle inzet werd er niets gedaan om de veiligheid te vergroten.

Guerrilla-actie
Uiteindelijk besloten de bewoners om zelf tot actie over te gaan. Op een vroege zondagochtend begon de groep met een straatschildering. De wijkagent was er snel bij, maar na lang onderhandelen mocht de straatschildering op één straathoek worden afgemaakt. De actie werd ook snel opgepikt door de gemeente. “Eigenlijk hadden we toestemming moeten vragen, maar dat hebben we niet gedaan. Toen we zelf aan de slag gingen waren we plotseling the talk of the town.” Een week later werd er een bijeenkomst voor de bewoners geregeld met de afdeling Stadsbeheer. “Het was een fijn gesprek waar ook de wijkregisseur en wijkmanager bij waren.”

Zoeken naar oplossingen
Op de hoek bij de straatschildering had de groep ook gele lijnen geschilderd om fout parkeren tegen te gaan. Nu staan er twee grote plantenbakken, maar dit lost het verkeersprobleem in de straat niet op. Het éénrichtingsverkeer in een aantal straatjes en het beperkt aantal parkeerplekken zorgen voor een structureel probleem in de wijk. “Het vooroorlogse Oude Noorden is niet berekend op het huidige autoverkeer. Er moet meer groen komen en schuine insteekplekken. Dan kan je niet meer hard doorrijden en de insteekplekken kunnen wij gebruiken voor meer groen.”

In gesprek blijven
Met de bewoners uit de Gerard Scholtenstraat besprak de groep wat er nodig is om de gemeente in beweging te krijgen. “Wij dachten: als je actie onderneemt, dan is de kans groter dat er iets gebeuren. Zij hebben juist veel brieven geschreven en zijn zelfs naar het stadhuis gegaan.” Toch zorgde de straatschildering ervoor dat de gemeente met de bewoners van de Jensiusstraat in gesprek ging. “Het is fijn dat door onze actie de gemeente snel met een reactie kwam. Goede communicatie is voor ons belangrijk. Wat wij willen is vooral een opbouwend gesprek.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieJensiusstraat, Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.