Begraafplaats Crooswijk

Begraafplaats Crooswijk

CR0005

Naast rustplaats, die sinds 1832 bestaat, is de begraafplaats ook een stilteplek waar mensen elkaar dagelijks ontmoeten

Het is een bijzondere plek in Rotterdam: Begraafplaats Crooswijk. Niet alleen door de rijke historie van de rustplaats, die sinds 1832 bestaat. Ook is het een stilteplek waar mensen elkaar dagelijks ontmoeten. 

Moment van bezinning 
“Hier merk je niets van de grote stad. Deze plek is een oase van groen”, zegt Ton van Dam, bedrijfsleider bij de oude begraafplaats in hartje Crooswijk. Hij noemt zijn werkplek dan ook liever een gedenkpark dan een begraafplaats. “Mensen komen hier voor bezinning, om te verwerken. Ze wandelen een stukje of zitten op een bankje. Ook zijn ze er om een praatje te maken met andere bezoekers. Voor sommige mensen is dat het enige moment van de dag dat ze buiten zijn en contact hebben.” 

Vaste bezoekers 
Ton werkt al vijftien jaar op de begraafplaats die al 190 jaar bestaat. Het is mooi om er te werken, vindt hij. Mensen delen allerlei verhalen en Ton kan iets voor anderen betekenen. “Zo help ik de familie om een plekje uit te zoeken voor iemand die net is overleden. Nabestaanden zijn vaak zo blij als dat gelukt is. Daar doe ik het voor.” De begraafplaats kent ook vaste bezoekers die dagelijks komen. Soms ziet Ton ze wel twee keer op een dag. “We hebben een bezoeker van 102 jaar oud die geen dag overslaat om het graf van zijn vrouw te bezoeken. Dat vind ik mooi.” 

Speciale bijeenkomsten 
Ondanks de rust gebeurt er veel op de begraafplaats. “Elk jaar organiseren we op 4 mei de dodenherdenking. Dan komt de burgemeester langs en is er een stille tocht met kranslegging waar wel een paar honderd bezoekers op af komen.” Ook is er een speciale lichtjesavond, Remembrance Day en diverse andere herdenkingen.'' 

“Bij ons kun je ook een wandelroute volgen langs de vele monumenten, graftekens en bijzondere bomen. En natuurlijk zijn er de uitvaarten zelf, een paar honderd per jaar. Veelal zijn dat mensen uit Rotterdam. Maar ook uit andere delen van het land worden overledenen hier begraven of bijgezet in een familiegraf.” 

Een plek voor de wijk 
De begraafplaats wil er graag zijn voor de wijk en haar bewoners. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan verbetering van de zichtbaarheid en schuift het team regelmatig aan bij gemeentelijke vergaderingen, bijvoorbeeld van de wijkraad. “Daar hoorden we van een bewoner dat we, ondanks de bewegwijzering, niet goed te vinden zijn. Toen hebben we extra borden geplaatst. Ook worden we weleens verward met het Laurentius, de andere begraafplaats in Crooswijk. Dat gebeurt ook andersom. We verwijzen de bezoekers dan vriendelijk naar elkaar door.” 

Afscheid via het water 
Gaat de nieuwbouwwijk Nieuw Kralingen aan de rand van het Kralingse Bos straks impact hebben op Crooswijk? Ton denkt dat het een positieve uitwerking zal hebben op de buurt. “Crooswijk is een gezellige plek met bewoners die recht voor z’n raap zijn. Sommige mensen zijn bang dat de wijk straks niet meer hetzelfde zal zijn. Maar verandering kan ook een positieve werking hebben; daar moet je voor openstaan.” Voor de toekomst van de begraafplaats heeft hij nog wel wat wensen. Zoals het openbaar vervoer naar de begraafplaats dat beter kan. Daarnaast kijkt Ton uit naar de mogelijkheid om een uitvaart via het water te laten verlopen, zoals vroeger. “We hebben opnieuw een aanlegsteiger gebouwd op dezelfde plek als voorheen. Dan kom je met de kist aan via het water en ga je door de grote poort, die vroeger de hoofdingang was, naar binnen. Dat vind ik een mooie en waardige manier van afscheid nemen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkCrooswijk
LocatieKerkhoflaan 1, 3034 TA Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.