Bedrijfsschool Stedin

Bedrijfsschool Stedin

M4H0010

Bedrijfsschool Stedin geeft met een leer-werktraject nieuwe energie aan de regio.

Netbeheerder Stedin heeft op een aantal locaties in Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland een eigen Bedrijfsschool. Eén van deze locaties is Keileweg 63, het voormalige terrein van het Gemeentelijke Energiebedrijf in M4H. Op de bedrijfsschool worden diverse opleidingstrajecten aangeboden. Eén van deze opleidingstrajecten is een leer-werktraject tot eerste monteur gas water warmte of elektra. Na het behalen van het diploma kunnen de leerlingen bij Stedin aan de slag. 

Beste opleidingsbedrijf 
Adriaan Diemers, opleidingscoördinator, volgde ooit zelf als leerling de bedrijfsschool. Adriaan: “Er is een groot tekort aan personeel in de energiesector. We hopen op deze manier jongeren te enthousiasmeren voor techniek.” De bedrijfsschool van Stedin is eerder bekroond tot beste opleidingsbedrijf van Zuid-Holland. Het leer-werktraject tot eerste monteur duurt twee tot drie jaar. Tijdens een werkweek is er één theoriedag en één praktijkdag op de bedrijfsschool. De overige drie werkdagen lopen de leerlingen mee met ervaren monteurs. Het succesvol afronden van de opleiding leidt tot een landelijk erkend diploma en het aanbieden van een baan bij Stedin. 

Kweekvijver 16- en 17- jarigen 
Naast het leer-werktraject biedt de bedrijfsschool ook een opleiding voor jongeren die net van het vmbo komen. Deze 16- en 17-jarigen starten in de kweekvijver met de opleiding. Zij gaan twee dagen naar school en lopen drie dagen stage op de bedrijfsschool. “Met 17 jaar bieden wij hun een rijbewijs aan, waarna ze met een goede houding en gedrag een arbeidscontract krijgen zodra zij 18 worden. Hiermee gaan ze verder met de opleiding in het leer-werktraject.” 
 
Een toekomst in techniek 
Stedin probeert middels de bedrijfsschool de werving te verbeteren en het enthousiasme voor techniek en de sector aan te wakkeren. Adriaan stelt: “We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Het enige dat we van ze vragen is dat ze enthousiast zijn en op tijd komen.” De bedrijfsschool biedt ook plek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en voor statushouders. Bijvoorbeeld door samen te werken met Gemeente Rotterdam waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken aan hun re-integratie en participatie. Ook in een eerder stadium is de bedrijfsschool betrokken bij het enthousiasmeren van jongeren voor de sector. De overeenkomst Sterk Techniek Onderwijs biedt leerlingen van middelbare scholen in de regio de mogelijkheid om kennis te maken met Stedin en de bedrijfsschool door gastlessen, stages, het keuzevak ‘Nutsvoorzieningen’ en voorlichting.  
 
Rotterdamse samenwerking 
Bij het samenstellen en verbeteren van het lespakket maakt de bedrijfsschool gebruik van een breed Rotterdams netwerk. Bijvoorbeeld door samenwerking met het ROC Albeda en Zadkine dat als Techniek College Rotterdam bijdraagt aan de opleidingstrajecten. Daarnaast werkt Stedin als partner van JINC Rotterdam aan de verbinding tussen het bedrijfsleven en jongeren uit wijken met een sociaal-economische achterstand. Vanuit de bedrijfsschool is ook aandacht voor de uitdagingen van de energietransitie en de daaruit voortkomende veranderingen. Het innovatielab, een samenwerking met TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Eindhoven, is een plek om ideeën te testen en nieuwe toepassingen te integreren.   
 
De wijk in beweging 
Al ruim tachtig jaar zit Stedin, en de historische voorgangers, op het terrein Keileweg/Galileistraat. De bedrijfsschool heeft wat omzwervingen door het Stedin gebied gemaakt en is eigenlijk nooit helemaal weg geweest van de Keileweg. Sinds 2006 bestaat de huidige opzet van de school. Adriaan is al sinds 1983 bekend met het terrein. Hij geeft het gebied M4H in de loop der jaren flink zien veranderen: van prostitutie op de Keileweg naar steeds meer creatievelingen en maak industrie. Inmiddels zijn er plannen voor nieuwbouw van de bedrijfsschool op de Keileweg. In september 2023 begint de sloop op een gedeelte van het terrein en in 2025 hoopt Stedin het nieuwe gebouw in gebruik te nemen. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieKeileweg 63, 3029 BR Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://www.stedin.net/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.