Anita Dziok-Wisniewska

Anita Dziok-Wisniewska

OMWD0003

Anita wil met haar bedrijf "Anita Nederlands voor iedereen" anderen een toekomstperspectief geven

In 2008 kwam Anita samen met haar vriend vanuit hun thuisland Polen naar Nederland. Ze merkte dat als ze iets wilde bereiken, ze de taal moest beheersen. Dat resulteerde in 2014 in een eigen bureau voor het geven van Nederlandse les aan Poolse immigranten. 

Zelfontplooiing 
De bedoeling van Anita en haar vriend was om twee jaar in Nederland te werken en weer terug te gaan naar Polen. In Polen werkte Anita veel met mensen maar hier kon ze alleen productiewerk doen omdat ze de taal niet sprak. “Ik werd niet blij van het productiewerk. In het begin sprak ik met iedereen Engels maar ik merkte heel snel dat als ik meer wilde bereiken of leren ik Nederlands moest leren.” Ze leerde in rap tempo de Nederlandse taal, ging studeren en stortte zich volledig op zelfontplooiing. 

Samenkomen 
Anita en haar vriend besloten om in Nederland te blijven en vestigden zich in Oud-Mathenesse. In 2014 waagde Anita de stap om andere Poolse migranten te helpen door Nederlandse les te gaan geven vanuit huis. “Je hebt hier groepen Polen die eigenlijk niks willen. Ze komen hier naartoe en willen alleen maar geld verdienen. Maar je hebt ook ambitieuze mensen die hoog opgeleid zijn. Hier komen die mensen samen en vinden ze elkaar bij mijn lessen.” 

Emotionally Focused Therapy 
Inmiddels heeft Anita in de wijk een kantoor met ruimte voor individuele en groepslessen voor wel 80 leerlingen. De leerlingen komen inmiddels niet alleen uit de wijk maar ook uit de rest van Nederland. Ook bedrijven weten Anita te vinden. “In Polen hebben we het gevoel van eenheid, maar eenmaal hier in Nederland valt dat weg. Mijn leerlingen wilden bij elkaar komen en met elkaar de taal oefenen.” Naast taallessen biedt Anita ook Emotionally Focused Therapy aan (EFT). “Ik kan niet stil zitten, anders verveel ik me. Ik wil steeds verder. EFT helpt bij het verwerken van emoties en dat draagt uiteindelijk bij aan betere prestaties en meer zelfvertrouwen.”

Vertrouwenspersoon 
Anita merkt dat ze voor de leerlingen (uit de wijk) ook een andere rol heeft dan alleen lerares. “Ik ben vaak een eerste aanspreekpunt voor Poolse mensen die willen integreren of problemen hebben. Zij zien mij als hun vertrouwenspersoon binnen de Nederlandse samenleving. Vaak zeggen ze dat ik niet alleen een lerares voor ze ben maar ook een soort therapeut. Mensen komen met moeilijke vragen en vragen mij ook als tolk. Dat weet je in welke situatie mensen zich bevinden en zo leer ik mijn leerlingen goed kennen.” 

Dromen 
Anita vraagt haar leerlingen altijd naar hun droom. “Als ze alleen productiewerk willen doen is dat prima maar als ze meer willen dan help ik ze. Ze zien mij als voorbeeld en denken ‘als jij dat kan, kan ik het ook’. Het mooiste is dat je Poolse arbeidsmigranten met veel stress echt ziet groeien als ze met de taallessen en EFT sessies starten en dan een baan vinden waar ze van dromen. Er komen de laatste tijd steeds meer mensen die zien dat als je de taal beheerst je niet afhankelijk hoeft te zijn van anderen.” 

Nederlands voor iedereen 
Het bedrijf van Anita heet Anita Nederlands voor iedereen, wat past bij haar motto om het onmogelijke mogelijk te maken. “Wat ik voor mijzelf heb gedaan, namelijk altijd blijven leren en verder komen, wil ik ook aan anderen geven. Mijn logo is een uil die staat voor wijsheid. Ik wil de wijsheid over hoe je in het leven staat graag doorgeven. Wanneer je het moeilijk hebt, kun je nog steeds een keuze maken. Je kunt je levensverhaal altijd opnieuw schrijven zoals ik zelf heb ervaren sinds ik hier in de wijk woon. Dat is ook wat ik mijn studenten en klanten leer.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud Mathenesse Witte Dorp
LocatieBuislaan 52, 3028 VA Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://anitanederlands.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.