Ania Katynska

Ania Katynska

BT0016

Muzikante Ania geeft celloles bij Muziek aan de Kade en is betrokken bij Schaften aan de Schie in Schiezicht.

Cello
Ania Katyńska woont sinds 2014 in Tussendijken samen met haar man en zoontje. Ania komt uit Bytom in Polen, een stad die bekend staat om de mijnbouw en het nabij gelegen vliegveld in Katowice. In 2008 is zij voor haar studie barokcello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag naar Nederland gekomen. Ania: “De oude muziek afdeling daar is een van de meest bekende in Europa en ook heel internationaal. Daar heb ik mijn man ontmoet en samen zijn wij naar deze wijk verhuisd. Hier vonden wij een plek waar wij konden wonen en werken.”

Muziek aan de Kade
Ania is freelance celliste bij verschillende muziek- en theatergroepen. Ania: ”Ik heb in veel landen gespeeld: Denemarken, Estland, Noorwegen, Frankrijk en natuurlijk Polen. Op dit moment ben ik lid van een fortepiano quartet, waarmee we nu muziek van Nederlandse componisten brengen. Ook geef ik celloles, eerst bij de SKVR en Schiezicht maar inmiddels heb ik naast Schiezicht mijn eigen studio, Muziek aan de Kade. Tijdens de coronaperiode waren de optredens veelal on hold en ben ik mij gaan omscholen. Ik heb Moderne Bedrijfsadministratie afgerond en werk nu gedeeltelijk in de administratie naast mijn muzikale activiteiten.”

Schiezicht
Via een buurvrouw die actief is in de wijk kwam Ania in 2018 in Schiezicht terecht, een ontmoetingsplaats aan de Mathenesserdijk en Spangesekade. Ania: “Ik begon als gastvrouw van Schaften aan de Schie. Op een gegeven moment ben ik gevraagd om klassieke muziek naar hier te brengen. Een uitstekend idee om laagdrempelig deze muziekstijl te introduceren bij wijkbewoners en andere geïnteresseerden. Regelmatig is het zo dat zij de stap niet durven te nemen of kunnen maken. En de wereld van klassieke muzikanten speelt zich best vaak af in een bepaalde bubbel. Door Schiezicht Klassiek op te richten en beide partijen met elkaar te verbinden, is het een win-win situatie geworden. De organisatie van klassieke concerten heb ik helaas eind 2022 moeten stoppen omdat er geen subsidie meer was om het voort te zetten.”

Saamhorigheid
“De saamhorigheid die er bij de bezoekers van Schiezicht is, zie je ook terug in het contact en de samenwerking met de buren. Onze kinderen spelen gezellig met elkaar, iedereen groet elkaar vriendelijk. Ook doen wij mee aan projecten om de straat groener, mooier en schoner te maken. Ik voel mij hier veilig en thuis. In Den Haag kende ik niemand, Rotterdam en de wijk doen mij denken aan mijn geboortestad: het bruist van het leven.”

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatiePark 1943, Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://aniacello.com/nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.