An-Dijvie Natuurvoeding

An-Dijvie Natuurvoeding

BT0020

An-Dijvie Natuurvoeding is sinds 1983 gespecialiseerd in biologische voeding en één van de eerste biologische supermarkten in Rotterdam.

An-Dijvie Natuurvoeding is een winkel waar biologische geteelde producten worden verkocht en daarnaast artikelen die eigenaar Maike Dassen mooi en goed vindt. Een onderneming gebaseerd op idealen en liefde en dat al bijna 40 jaar. 

Biologische landbouw 
An-Dijvie is sinds 1984 gevestigd aan de Jan Kruijffstraat op de hoek met de Schiedamseweg. Maike Dassen, eigenaar van de An-Dijvie, is al sinds de oprichting betrokken. De winkel is gestart door Stichting Jan Rap met als doel biologische landbouw te bevorderen. Het werd opgezet als een arbeidsproject waar veel vrijwilligers aan meewerkten. Het voordeel hiervan was dat er veel handen waren, het nadeel dat niemand echt verantwoordelijkheid wilde dragen. Daarbij kwam dat de initiatiefnemers van het project uiteindelijk niet zoveel zin hadden in de praktische uitvoering van de winkelwerkzaamheden. Maike besloot het roer in eigen hand te nemen, ze haalde haar diploma’s voor de vakopleiding aardappelen, groenten en fruit en ging de winkel runnen. 

Balen rijst 
Vanaf het moment dat Maike de winkel binnenstapte was ze verliefd. Nog steeds kijkt Maike glimlachend en met verbazing naar haar loopbaan. “Heel wonderlijk dat ik in deze winkel gerold ben. Er stond een vrouw in de keuken en die deed alles in zakken. Met haar had ik direct een klik, ik had een thuiskom gevoel bij haar. Dat hele aardse, met balen van 25 kilo suiker en rijst in de weer, dat vond ik fijn.”  

Familie 
Maike werkte in de beginjaren samen met Greet, Astrid en Guusje. Nadat de oprichters van de winkel waren gestopt was het een echt vrouwenbedrijf geworden. Soms vroegen klanten nog wel eens naar meneer Rap. Dan antwoordden de vrouwen: ‘er is geen mijnheer Rap, wij zijn nu de baas’. In de winkel wordt Maike tegenwoordig bijgestaan door Fred Sliep. Maike vertelt lachend dat mensen denken dat ze met Fred getrouwd is. Dat is niet zo, maar Fred is wel bijna als familie voor haar. Hij woont om de hoek en ze noemt hem de organisator en strateeg van de winkel. Ook helpen haar man en kinderen vaak bij de werkzaamheden voor de winkel. 

De buurt 
In de afgelopen 39 jaar is er veel veranderd in de buurt, veel sloop en veel nieuwbouw. Ook was er een tijd dat er veel overlast was door drugscriminaliteit. “Soms leek het wel pistolen Paultje of Starsky & Hutch, dealers in het portiek en veel politiebezoek.” Vanuit haar winkel ziet Maike dat allemaal voorbijkomen. Wat Maike het ergste vindt is de rotzooi op straat: “Het geeft een onprettig gevoel als de straat vies is.” Gelukkig staat Maike daar niet alleen in. Haar buren hebben het pleintje vol gezet met plantjes met als resultaat dat het nu een leuk pleintje is geworden.” Bovenal vindt Maike BoTu een hele leuke wijk waar ze met plezier werkt. Ze houdt van de drukte en de grote verschillen tussen al haar klanten. De wens die Maike voor de buurt heeft is dat het schoon, heel en veilig wordt. Volgens haar iets wat heus wel gaat komen met kleine aanpassingen en gedeelde verantwoordelijkheid.

De eieren lopen als een tierelier 
Wat in An-Dijvie voorop blijft staan, zijn mooie en eerlijke producten, afkomstig van biologische landbouw. Voor Maike is dat het belangrijkste. Ze is niet zo geïnteresseerd in groei van haar onderneming “De meeste ondernemers willen groeien en de baas zijn en mensen onder zich laten werken. Die eigenschappen heb ik niet. Ik vind het ook belangrijk dat het er mooi uitziet en dat alles wat ik verkoop ook echt lekker is.”  Maike vindt het belangrijk om mensen goede smaak te laten ontwikkelen. Bijvoorbeeld door ze echt lekkere eieren te laten proeven.  Trots zegt ze: “Onze eieren lopen als een tierelier, die zijn zo lekker.” Door de overtuiging en vasthoudendheid waarmee Maike zich richt op producten die goed voor mens en aarde zijn is zij een inspiratie en voorbeeld voor veel anderen.  
 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieJan Kruijffstraat 47-B, 3026 VN Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.