Amal Alouani

Amal Alouani

ON0015

Geestelijk verzorgen Amal Alouani gelooft dat elk mens een verhaal heeft, met zwakke en sterke kanten

Amal Alouani is geestelijk verzorger in de eerste lijn en geeft professionele hulp en advies aan mensen met levensvragen. Na een gesprek wordt samen gekeken hoe het beter kan. Amal: “Ik ben een gesprekspartner, gericht op zingeving.”

Luisterend oor
Amal luistert naar de levensverhalen van mensen. Wat ze hebben meegemaakt, wat ze graag willen vertellen en waar hun kracht ligt. “Ik geloof dat elk mens een verhaal heeft, met zwakke en sterke kanten. Ik kijk naar de bagage van iemand en ga vervolgens op zoek naar wat er nodig is om verder te gaan.” Vroeger werd geestelijke verzorging uitsluitend aangeboden in ziekenhuizen, gevangenissen, jeugdinstellingen en verpleeghuizen. Sinds 2019 komen de geestelijk verzorgers ook bij mensen thuis. “Als we spreken over thuis, moet dat thuis wel veilig zijn”, zegt Amal. “Als dat niet het geval is spreken we af in een buurthuis of maken we een wandeling.” 

Het ijs breken
Ook sluit Amal geregeld aan bij groepen die samen komen in het buurthuis of een ontmoetingscentrum en praat ze er over verschillende onderwerpen. “In sommige culturen is het niet gemakkelijk om over je gevoelens te praten. Aan de hand van thema’s probeer ik dit bij bepaalde groepen los te krijgen. Een gesprek brengt mensen altijd dichter bij elkaar.” Ondanks dat groepen al jaren samenkomen, kennen ze elkaars verhaal niet, ervaart Amal. Om het ijs te breken gaat ze vaak het gesprek aan over een universeel onderwerp: de liefde. “Wat betekent liefde voor jou? Wat zijn manieren om liefde te uiten? Hoe doe je dat? Hoe heb je dat geleerd? Er komen altijd veel emoties vrij bij dit onderwerp. Je denkt bij liefde meestal aan vreugde en blijdschap. Maar vaak gaat het ook over verlies en rouw.”

Een geestelijk verzorger die bij je past
Amal verzorgt de groepsgesprekken in de hoop dat de groep hierna gemakkelijker zelf onderwerpen kan bespreken. “Ik geef de mensen een handvat om later zelfstandig te praten over hun emoties. Ik hoop dat de volgende keer, als er geen geestelijk verzorger bij is, de mensen dan steun vinden bij elkaar.” Amal is een geestelijk verzorger voor iedereen die dat nodig heeft. Als moslima zet zij waar nodig haar ‘islamitische bagage’ in. “Sommige mensen hebben behoefte aan een geestelijk verzorger met een bepaalde religieuze achtergrond. Dat kan islamitisch zijn, maar ook christelijk, hindoestaans of een andere levensbeschouwing. Het is mooi dat er altijd wel een geestelijk verzorger is die bij je past.” 

Taalbarrière
In het Oude Noorden begeleidt Amal veel migranten: vrouwen die al langere tijd in Nederland wonen, maar de taal niet goed beheersen. Zij kunnen met hun omgeving niet over alles praten en daar kan Amal bij helpen. Ook in het Arabisch, waardoor er geen taalbarrière is. “Ieder persoon heeft een eigen levensverhaal, karaktereigenschappen, komt uit een andere omgeving en heeft een andere cultuur. Dat maakt elk verhaal verschillend. Mijn taak is om samen op zoek te gaan naar de sleutel van troost, kracht en hoop bij problemen.” 


Op zoek naar de oplossing
Elke hulpvraag is voor Amal een nieuwe zoektocht en een uitdaging. “Telkens bedenk ik: hoe ga ik hiermee om en wat heb ik nodig om iemand het beste te ondersteunen? Ik help mensen groeien, maar ik groei zelf ook. Het is echt een wisselwerking.” Amal woont achttien jaar in het Oude Noorden en heeft er veel zien veranderen. Zoals de winkeltjes en de samenstelling van de mensen. Maar één ding is hetzelfde gebleven: de mensen in de wijk hebben oog voor elkaar. “Als je in het Oude Noorden hoort dat het niet goed gaat met de buurvrouw, dan ga je even langs. Dat vind ik mooi. Zolang dat bestaat zijn we denk ik safe. Als mensen geen oog meer voor elkaar hebben wordt het fundament zwak. De basis moet sterk zijn en een goede basis daarvoor is: zorg goed voor elkaar.”

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieRuivenstraat 81, 3036 DD in Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.centrumlevensvragenrotterdam.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.