Alliantie Hand in Hand

Alliantie Hand in Hand

HS0012

De Alliantie Hand in Hand zet zich in de periode 2019 - 2029 in voor een vitale lokale economie en een aantrekkelijk woonklimaat op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk

Alliantie Hand in Hand zet zich in voor het verbeteren van de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk, ook wel bekend als ‘Boulevard Zuid’. Sinds 2019 wordt er gewerkt aan een aantrekkelijk winkelgebied en een fijne omgeving om in te wonen en te ondernemen. 

Leegstand en onveiligheid 
In de jaren zestig was winkelgebied Boulevard Zuid voor bewoners en ondernemers een geliefde plek. Maar dertig jaar later werd er nog maar weinig geïnvesteerd in de buitenruimte. De leegstand nam halverwege de jaren negentig toe en mensen voelden zich er niet meer veilig. In 2006 werd er daarom flink geïnvesteerd in de boulevard: de leegstand werd bestreden en het gevelbeeld boven de winkels en de openbare ruimte aangepakt. De investeringen zetten echter niet door, waardoor de boulevard terugviel en telkens een deel van wat was opgebouwd opnieuw verloren ging.  

Grondige aanpak 
De komst van Alliantie Hand in Hand bracht daar in 2019 verandering in. De Alliantie is een samenwerking tussen gemeentelijke partners en het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ), woningcorporaties, de politie, wijkraden, ondernemers, pandeigenaren, kunstenaars en welzijns- en zorginstellingen in het gebied. Samen maakten zij plannen om de buurt veiliger te maken, om het gebied een grote opknapbeurt te geven en het verkeer te verbeteren. Bij de Alliantie is er veel aandacht voor het (her)inrichten van woon- en werklocaties, de openbare ruimte en de winkelstraat. Op de Groene Hilledijk komt meer ruimte voor zakelijke en maatschappelijke dienstverlening, worden panden aangepakt of krijgen een andere invulling. Om het straatbeeld een facelift te geven startte de Alliantie in 2020 met het terugdringen van reclame-uitingen op de gevels en het verwijderen van luifels. De straat werd hierdoor een stuk lichter en kreeg een uitnodigende uitstraling.  

Veiligheid 
Ook wordt er veel aandacht besteed aan de veiligheid binnen het gebied. Ondermijnende criminaliteit en overlast worden aangepakt en onveilige verkeerssituaties verbeterd. Bijvoorbeeld door het verbreden van de rijbanen, zodat er meer ruimte ontstaat voor fietsers. Betere oversteekplaatsen en het vergroenen van de trambaan maken ook deel uit van het plan.  

In gesprek 
Daarnaast kan de wijk een stuk schoner en netter. Hondenpoep, zwerfafval en scheve stoeptegels lijken kleine zaken maar zijn in de belevingswereld van bewoners ergernis nummer 1.  “We willen een rommelig straatbeeld tegenhouden”, vertelt Roy de Zwart. Binnen Alliantie Hand in Hand is hij programmamanager en verantwoordelijk voor de aansturing in deze vraagstukken, de samenwerking met partners en de samenhang daartussen. Hiervoor is hij dagelijks in gesprek met verschillende partijen, bewoners, ondernemers en gebruikers van de wijk. “Als wij een plan maken horen we graag hoe mensen daar over denken. Het liefst hands-on en proactief; met ambtenaren de straat op, gesprekken aanknopen met voorbijgangers. Minder beleidstaal, meer illustraties en maatwerk. Niet iedereen in deze wijken is digitaal- of taalvaardig, we moeten leren van eerdere ervaringen en doen wat werkt.” 

Zichtbaar in de wijk 
De deur van het kantoor van de Alliantie op de Beijerlandselaan staat voor iedereen open. “Zo zijn we altijd aanspreekbaar op wat we doen”, zegt Roy. “Doordat we zichtbaar en aanwezig zijn, vertrouwen mensen ons en zijn de lijnen kort. Ze stappen op ons af, brengen informatie of willen weten hoe bepaalde zaken in elkaar steken. Elke dag is weer een verrassing.” Het team streeft naar een Beijerlandselaan en Groene Hilledijk als bruisende plek met activiteiten overdag, ‘s avonds en in het weekend. En dat onderwijs, kunst en cultuur elkaar ontmoeten en de straat versterken. Roy is zelf in de buurt opgegroeid en kent de wijken goed. ”Het gebied is kansrijk, maar nog niet waar het zijn moet. Noodzakelijke projecten zoals de Roseknoop zorgen voor nieuwe uitdagingen. Toch ben ik oprecht trots op hoe we dingen met elkaar en onze partners ondernemen. Van steun aan ondernemers, scheve stoeptegels of het aanhaken van Boulevard Zuid op de omliggende grote gebiedsontwikkelingen, wij zetten ons er gezamenlijk voor in en werken vanuit de overtuiging: niet vinken maar vonken. Dat is onze kracht.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHillesluis
LocatieBeijerlandselaan 167a 3074 EH Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediawww.hand-in-hand.nu
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.