Ali en Chantal de Ronde

Ali en Chantal de Ronde

KV0007

Moeder en dochter zetten zich als vrijwilliger in voor een leefbare wijk

Ali de Ronde en haar dochter Chantal doen allerlei vrijwilligerswerk in hun wijk Kralingseveer. Van het organiseren van bingoavonden en etentjes voor ouderen, tot afvalprikken op straat. “We doen dit ook voor de gezelligheid, maar vooral om iets terug te doen voor de wijk.” 

Het begon bij de speeltuin 
Ali woont al veertig jaar in Kralingseveer. Toen haar twee kinderen nog klein waren gingen ze elke zaterdag naar de plaatselijke speeltuin waar haar liefde voor het vrijwilligerswerk begon. “Op een middag keek ik naar mijn spelende kinderen en dacht: ik kan mezelf net zo goed nuttig maken. Toen ging ik in de speeltuin een beetje opruimen en koffie en thee zetten. Dat breidde zich uit tot middagen helpen bij evenementen zoals Koninginnedag en de Avondvierdaagse.” Ali ging steeds meer doen en betrok ook haar kinderen erbij. “Die vonden het altijd hartstikke leuk.” 

Nieuwe regels 
Nog steeds helpt Chantal haar moeder bij verschillende activiteiten, vooral bij de bingoavonden. Ali en Chantal trommelen hiervoor ook andere vrijwilligers op die helpen met de bar en het kopen van de prijzen. “Op de avond zelf draait mijn vader de bingo, want dan kunnen wij zelf ook mee doen. Het is zo’n leuk spelletje!” Het is helaas steeds lastiger om vrijwilligers te vinden, merkt Ali. “Plotseling zijn er allerlei regels waar mensen aan moeten voldoen. Dat maakt het er niet leuker of laagdrempeliger op.” Om te helpen bij de Avondvierdaagse moet je bijvoorbeeld twee avonden een cursus volgen om kinderen te mogen begeleiden. “Vroeger deden we gewoon een herkenbaar hesje aan. Dat was voldoende.” 

Veilig in de wijk 
Chantal is geboren en getogen in Kralingseveer. “Door het veilige, rustige dorpsgevoel ben ik hier altijd blijven wonen. De sociale controle en het contact met de buren vind ik erg fijn. Op het moment dat ik een huis zocht waren de prijzen nog betaalbaar. Ik woon nu naast mijn moeder, we delen dezelfde buren. Leuk hè?” Ali hoopt dat Kralingseveer blijft zoals het is. “Je hebt hier echt een wijkgevoel; iedereen kent elkaar. Als er iets is kan ik overal aanbellen en word ik geholpen. Ik voel me hier veilig.” Ali loopt vaak een rondje door de wijk of gaat op pad met haar kleinzoon om vuil te prikken. “Onderweg maken we een praatje met de mensen, dat vind ik gezellig.”

Vrijwilligers gezocht 
Je inzetten voor je wijk en leefomgeving: dat hoort er gewoon bij, vindt Ali. “We proberen het leuk te maken voor de kinderen en zorgen dat er activiteiten zijn waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten.” Als je zelf niet investeert in je wijk gebeurt er niets, valt Chantal haar moeder bij. “Omdat de kinderen onze toekomst zijn, kun je het maar beter zo leuk mogelijk voor ze maken en hopen dat ze later iets terug doen.” Chantal en Ali zouden het leuk vinden als meer mensen zich inzetten voor de wijk. “Misschien moet de titel van ons verhaal worden: Kralingseveer zoekt vrijwilligers!” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieRendierstraat 3, 3064 AX Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.