Alesja Trofimovica

Alesja Trofimovica

HvH0023

De uit Letland afkomstige Alesja voelde zich snel thuis in Hoek van Holland door haar werk voor en contact met andere bewoners.

In 2020 verhuisde Alesja Trofmovica met haar vier kinderen naar Hoek van Holland. De verhuizing van een appartement op de derde verdieping van een flat in Feijenoord naar een huisje met een voor- en achtertuin betekent veel voor het gezin. “In het begin was het wennen, omdat alles veranderde voor mij en de kinderen.”  

Een nieuw thuis  
Voordat de uit Letland afkomstige Alesja in Hoek van Holland kwam wonen was ze al een tijd op zoek naar een nieuwe woning. “In de zomer was het in ons appartement erg warm, en ‘s winters hadden we door de oude ramen veel last van de wind. Omdat er geen lift was, moest ik met de kinderwagen veel trappen op en af naar de derde verdieping.” Het gezin had grote behoefte aan een andere plek. Dat het Hoek van Holland werd was min of meer toevallig. “Op Woonnet Rijnmond vond ik een woning dicht bij het strand. Een gok, want ik was nog nooit in Hoek van Holland geweest.”  

Alles komt goed 
In het begin was het erg spannend voor Alesja en haar gezin. “Ik had geen idee hoe ik alles moest regelen voor de verhuizing. Maar mijn kinderen zeiden: ‘Rustig mama, alles komt goed.’ Nu hebben we een tuintje waar de kinderen kunnen spelen. Er is een glijbaan in de buurt en in de zomer kunnen we naar het zwembad.” Om meer te weten over haar nieuwe woonplaats ging Alesja naar Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’. “Daar vertelde ik sociaal makelaar Anniek Ammerlaan dat ik een nieuwe bewoner was. Zij legde mij alles uit over kinderactiviteiten en cursussen die ik kon volgen in De Hoekstee. Nu volg ik via gemeente Rotterdam een cursus Nederlands in een ochtend- en avondgroepje.”  

Genieten van de natuur 
Alesja wilde ook graag anderen helpen in het dorp. “Op weg naar de school van de kinderen zag ik  veel tuintjes. Toen heb ik gevraagd of ik kon helpen met tuinieren. Voor mij is werken in de natuur rustgevend.” Het werk voor en het contact met andere bewoners zorgden ervoor dat Alesja zich snel thuis ging voelen in haar nieuwe woonplaats. “Ik werk vaak in tuintjes van oudere mensen. Zij nemen de tijd voor mij en praten langzaam. Daarom begrijpen wij elkaar goed. Voor mij is het ook leuk. Ik leer Nederlands, help de mensen en geniet van de natuur.” 

Een sprookje 
De ruimte en de natuur die in Feijenoord ontbraken is in Hoek van Holland overal dichtbij. “Vlak bij ons huis is een speeltuin. Als ik niet met de kinderen mee kan, kunnen ze in onze eigen tuin spelen.” Om het dorp beter te leren kennen wandelt het gezin graag door de buurt. “Nu weet ik waar ik bloemen kan kopen, of tomaten uit de kas of pompoen kan halen. Mijn kinderen vinden het leuk om bramen te plukken als we door het bos lopen. Soms wandelen wij tot aan de zee.” Hoewel het een grote stap was verlangen de kinderen niet terug naar het appartement in Feijenoord. “Mijn kleinste zei al snel tegen mij: ‘Mama, het is net een sprookje. Ik wil hier blijven.’ 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.