Al Malek Sweets

Al Malek Sweets

BT0025

Syrische gebakswinkel aan de Schiedamseweg met een brede klantenkring.

Een etalage vol met kunstig opgestapelde baklava, ronde rolletjes, groene vierkantjes en strakke reepjes gevuld met pistache. Zomaar wat Syrische zoetigheden die de broers Nawras Alweisi en Noruddin Alweisi verkopen in hun bakkerij Al Malek. Ook maken zij prachtige taarten, gebakjes en hartige lekkernijen. 

Op de vlucht 
In Aleppo, Syrië, had de familie Alweisi twee bakkerijen, ook Al Malek genaamd. Het betekent ‘koning’. De liefde voor het banketbakken zit in de familie. Nawras leerde het vak van zijn vader en werkte vanaf zijn vijftiende mee in het familiebedrijf. Hier kwam plotseling een einde aan door de oorlog. De bakkerijen werden verwoest, het ouderlijk huis getroffen door een bom. Samen met zijn broer en moeder vluchtte Nawras in 2014 naar Nederland.

Traditioneel familierecept 
Nog geen vier jaar later, begin 2018, openen de twee broers Al Malek aan de Schiedamseweg. Na de inburgerings- en taalcursus was dat het belangrijkste, vinden ze. “Het openen van een bakkerij was heel belangrijk voor ons.” De baklava wordt gemaakt volgens traditioneel familierecept en is iets aangepast aan de Nederlandse smaak. Nawras: “Er wordt speciale boter gebruikt, het is krokant en minder zoet dan Turkse baklava. De pistachenoten komen uit de streek rond Aleppo. Ze zijn zeer aromatisch en houden na het bakken hun groene kleur.” Niet alleen buurtbewoners, maar zelfs buiten de stadsgrenzen weten mensen de bakkerij met Syrische zoetigheden te vinden. In maart 2022 openden de gedreven ondernemers een tweede winkel in Utrecht. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieSchiedamseweg 26B, 3025 AB Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.