Aktiegroep Het Oude Westen

Aktiegroep Het Oude Westen

DOW0003

Een plek waar buurtbewoners met ideeën, zorgen of problemen naar toe kunnen

Aktiegroep Het Oude Westen werd in 1970 opgericht toen de gemeente de huizen in de wijk wilde slopen om daarvoor in de plaats hoge kantoorflats te bouwen. De toenmalige bewoners kwamen in opstand. Wat startte als een kleine groep groeide al snel uit tot een grotere beweging. Het sentiment ‘We willen hier blijven, zorg maar dat de wijk opgeknapt wordt’,  werd door honderden bewoners gedragen. En het lukte, de huizen werden niet gesloopt. 

Wat mensen bezighoudt 
Paul Claessens, voorzitter van Stichting Aktiegroep Het Oude Westen, kwam in 1979 in de wijk wonen en sloot zich meteen aan bij de beweging. “Het zit in me om een verschil te willen maken.” Waar de Aktiegroep bij oprichting gericht was op het behoud van woningen kwamen er door de jaren heen telkens andere thema’s voorbij. Paul: “We zijn altijd met de ontwikkelingen meegegaan. Dat wat mensen in de wijk bezighoudt, daar houden wij ons mee bezig. Dat vind ik mooi. Nieuw toegevoegde thema’s zijn bijvoorbeeld de energietransitie, duurzaamheid en vergroening. Over tien jaar kan dat weer iets anders zijn.” 

We zijn een smeermiddel 
De Aktiegroep staat bij buurtbewoners bekend als een plek waar je met een idee, zorg of probleem naartoe kan. “We zijn laagdrempelig, iedereen stapt hier zo naar binnen. Ons netwerk is heel groot, we verwijzen mensen makkelijk door naar de juiste instantie of persoon. Of je krijgt hulp bij het uitwerken van je idee. We hebben een grote achterban van bewoners die actief zijn hier en in de wijk.” Daarnaast heeft de Aktiegroep een grote verbindende functie. Door activiteiten, via de buurtkrant en gesprekken met wijkbewoners. Paul: “Toen hier een jaar of acht geleden nieuwe bewoners kwamen wonen, vaak met een hoger inkomen, was er best wat weerstand in de wijk: ‘Ze pikken onze woningen in’. Wij zeiden toen: ‘Luister, deze mensen hebben een kans gegrepen, die horen er nu ook gewoon bij’. Je merkt dat het dan toch weer samengaat, de Aktiegroep werkt als smeermiddel.” 

Middenin het leven 
Het Oude Westen is een unieke wijk wat betreft het hoge aantal sociale huurwoningen en tegelijk de centrale ligging. Paul: “De gemeente vindt dat hier te veel mensen met lagere inkomens wonen. Ik denk dan, beter hier dan in Hoogvliet. Vanaf het Oude Westen zit je zo in het centrum, dat scheelt je weer OV-kosten. Je lost het niet op door mensen uit de wijk te plaatsen.” De wijk heeft Pauls hart gestolen. “Het is een kosmopolitische wijk, met goede voorzieningen en twee geweldige winkelstraten, de Nieuwe Binnenweg en West-Kruiskade. De mensen zijn hier over het algemeen heel tolerant. Het is een wijk waar veel bewoners actief zijn en meedoen, dat verwachten we trouwens ook van nieuwkomers. Je staat hier middenin het leven, ik wil nergens anders meer wonen.” 

Anonimiteit als uitdaging 
Voor de toekomst heeft Paul wel wat zorgen. “Ik ben bang dat steeds meer mensen dit als doorgangswijk gaan zien. Daardoor verbinden ze zich niet met de plek, het wordt er anoniemer door.” De Aktiegroep wilde graag het pand kopen waarin zij zijn gehuisvest maar dat is helaas niet gelukt. Paul: “We zijn nu in overleg met de gemeente hoe we hier een permanente plek voor de wijk van kunnen maken. We zijn altijd een spin in het web geweest.” Zo kwam de wijkagent een paar keer per week langs en bleef daardoor op de hoogte van alles dat er in de wijk speelde. Paul: “Het zou mooi zijn als die functie weer versterkt wordt. Daar hebben we meer professionele ondersteuning voor nodig zoals we die voorheen hadden. Vakkrachten die deskundig en onafhankelijk zijn en die zorgen voor continuïteit in projecten. De Aktiegroep heeft een groot actief en divers netwerk én het vertrouwen van de bewoners. Dat is iets moois dat je moet behouden.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDijkzigt Oude Westen
LocatieGaffelstraat 1-3, 3014 RA Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://aktiegroepoudewesten.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.