Afrikaanderwijk Coöperatie

Afrikaanderwijk Coöperatie

HS0005

De Afrikaanderwijk Coöperatie maakt de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers

Gemaal op Zuid 
Net aan de andere kant van de Putselaan ligt in de Afrikaanderwijk het Gemaal op Zuid, de start- en eindlocatie van de VerhalenWandeling Hillesluis in april 2022. Het karakteristieke gebouw is in 1899 gebouwd als 'Zuidoostelijk rioolgemaal'. Het beheer en de programmering is sinds 2013 in handen van de Afrikaanderwijk Coöperatie. Deze coöperatie levert diensten op het gebied van catering, schoonmaak, mobiliteit, textielproductie, evenementen en cultuur. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de wijkbewoners. 

De kracht van Rotterdam-Zuid 
De coöperatie stimuleert duurzame lokale productie, kennisuitwisseling, culturele ontwikkeling en ondernemerschap op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid en participatie. Door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers maakt de Afrikaanderwijk Coöperatie de kracht van Rotterdam-Zuid zichtbaar. Annet van Otterloo, een van de initiatiefnemers, vertelt: “Het uitgangspunt is om samen met bewoners en ondernemers de wijkeconomie te stimuleren. Dat kan door middel van het opzetten van culturele projecten, maar ook zaken zoals het schoonmaken van de openbare ruimte zien wij als een belangrijke verantwoordelijkheid voor de wijk.” 

27 kuub afval  
In 2017 heeft de Afrikaanderwijk Coöperatie via een Right to Challenge de afvalinzameling van de Afrikaandermarkt overgenomen van de gemeente. Sindsdien is de Wijkcoöperatie verantwoordelijk voor het schoonhouden van het marktplein aan het Afrikaanderplein. “En dat heeft veel voordelen”, zegt Annet. “Er waaien minder plastic tasjes door de wijk, omdat het afval niet alleen aan het einde van de dag wordt opgehaald, zoals voorheen het geval was. Ook kan het afval nu worden gescheiden, wat beter is voor het milieu. En: het levert werk op – voor buurtbewoners die voorheen thuis zaten. Zo houden we het werk en het geld in de wijk en worden bewoners veerkrachtigere wijkbewoners. Maar”, zegt Annet van Otterloo, “het was ‘best eng’ was om de verantwoordelijkheid voor het afval van de markt over te nemen. Op een dag word je wakker en ben je eigenaar van 27 kuub afval.”

Groene ontmoetingsplek 
In 2023 is de bouw gestart van een grondstoffenstation op de Afrikaandermarkt: een vaste plek om de reststromen van de markt in te zamelen. Binnen draait alles om het zo goed mogelijk scheiden van de verschillende reststromen van de markt: hout, papier, karton, aardappelen, groenten, fruit, blik en plastic worden er gesorteerd en geperst, om zo hergebruik en recycling mogelijk te maken. Aan de buitenkant is het vooral een plek voor de buurt. Op het dak komen schooltuintjes en wordt water opgevangen, er is een hardloop- en freerun parcours over het gebouw, een tribune voor de voetbalkooien en een balie waar eetbare restanten van de markt gratis opgehaald kunnen worden door voedselbanken en particulieren. Zo is het vooral ook een groene ontmoetingsplek in de wijk. 

Wijk Werkcoöperatie 
De Afrikaanderwijk Coöperatie wordt gevormd door ca. 60 partners, bestaande uit organisaties en stichtingen. De Afrikaanderwijk Coöperatie is inmiddels onderdeel van een groter coöperatief netwerk. Centraal hierin staat de Wijk Werkcoöperatie die het werkgeverschap voor zowel de Afrikaanderwijk Coöperatie als de in 2018 opgerichte Tuindorp Vreewijkcoöperatie organiseert. 

Tuin van de wijk 
In 2022 is in bij het Gemaal op Zuid in samenwerking met Rotterdams Weerwoord en Stichting Steensoep een tuin van de wijk aangelegd. In de tuin groeien theekruiden voor Stichting Ons Theehuis, groenten voor de Wijkkeuken van Zuid en nog veel meer. Een echte groene oase midden in de stad voor alle wijkbewoners en -bezoekers! 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHillesluis
LocatiePretorialaan 141, 3072 EL Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://wijkcooperatie.org/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.