Actiegroep meer groen in de wijk

Actiegroep meer groen in de wijk

ON0003

Bewoners uit de Schoonoordstraat zetten zich in voor een leefbare en groene buurt

Ernest Legger en Yvonne Lammerts van Bueren wonen al 26 jaar in de Schoonoordstraat in het Oude Noorden; een actieve straat waar bewoners zich inzetten voor de leefbaarheid van hun buurt. In 2020 werden de woningen in de Vinkenstraat, die tegen de achtertuinen van de Schoonoordstraat aanliggen, gesloopt. Enkele bewoners van de Schoonoordstraat, waaronder Ernest en Yvonne, gingen de dialoog met Havensteder aan over de eventuele negatieve effecten van de nieuwbouw. Zij startten een actiegroep om het groen in hun buurt te behouden.  
 
Samenwerking 
Na het slopen van de woningen in de Vinkenstraat waren de bewoners van de Schoonoordstraat razend benieuwd naar het nieuwe project van woningbouwcorporatie Havensteder. Maar er werd maar mondjesmaat over gecommuniceerd, aldus Ernest. “We zagen in de krant alleen een fotootje van de voorkant, niet van de binnentuinen. Later werd duidelijk dat door de nieuwe indeling het stille binnenterrein zou verdwijnen.” Vroeger stond het er vol met bomen, en kon je de andere huizen amper zien. In de nieuwe plannen kwam hier beton, galerijen en een bak licht voor terug. “De communicatie vooraf was abominabel slecht”, vult Yvonne aan. “Toen zijn we met drie bewoners als vertegenwoordigers van de Schoonoordstraat in gesprek gegaan met Havensteder.” 
 
Groenplan 
Havensteder bleek weinig aandacht te hebben voor het groen in de omgeving. Toch boekten de bewoners kleine resultaten, vertelt Yvonne. Zoals sedumdaken op de schuren en klimop op de scheidingen tussen de tuintjes. Ook werd de verlichting op de nieuwe galerijen gedimd. “Na overleg met Havensteder stelden we voor om zelf een groenplan te schrijven, met advies van een stadsecoloog. Het plan werd door Havensteder positief ontvangen en om het uit te voeren kregen we een budget. In samenwerking met Buro Kruisbestuiving en groenwinkel Stek werd door de bewoners de eerste plantdag uitgevoerd.” 
 
Actie en initiatief 
De actiegroep ontwikkelde zich tot bewonersinitiatief en kreeg vanuit de gemeente eveneens geld om het binnenterrein met behulp van hun netwerk te vergroenen. “Voor de waterbeheersing kunnen we beter bomen terug planten, dachten we. Dat is ook goed tegen hittestress. Er komen weer vogels nestelen en eten, en wij hopen de ecologische waarde van het binnenterrein terug te krijgen.” De inzet van de buurt is ook goed voor de sociale cohesie. “Het groenplan is ook bedoeld om de oude bewoners van de Schoonoordstraat met de nieuwkomers van de Vinkenstraat te verbinden.” Grotere sociale controle en cohesie is goed voor de veiligheid in de buurt, aldus Yvonne. “Door de samenwerking zie je opeens wat voor menselijk kapitaal er in de straat woont. Zo kunnen we elkaar helpen en versterken.”  
 
Wijk in beweging 
Volgens Ernest typeert dit ook de wijk. “Noord is heel gemêleerd, er woont van alles wat. Alle rangen en standen door elkaar heen.” Yvonne benadrukt: “Het is heel divers, qua opleiding en etniciteit. Maar het profiel van de wijk verandert ook. Er zijn mensen die er lang wonen, maar het is ook een gaan en komen van nieuwe bewoners.” Ernest en Yvonne zien de veranderingen als positief. “Het geeft ook body aan de buurt. Kopers willen graag in hun omgeving investeren. Je moet soms wel wat mensen meetrekken, maar dat is geen punt.”  
 
Groen perspectief 
In de toekomst hoopt Yvonne op meer vergroening van de wijk. “Ook in nieuwbouwcomplexen hopen we dat projectontwikkelaars het groen meenemen.” Ernest noemt het Kralingse Bos als voorbeeld. “Dat wordt goed onderhouden door Stadsbeheer en door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het zou mooi zijn als wij in de buurt ook zulke projecten hebben, want dan blijft het mooi. Het tegengaan van verloedering is een openbare en gezamenlijke verantwoordelijkheid.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieSchoonoordstraat 22 3036 XH Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.